Mark en Margo vertrokken in 2011 naar Slowakije om daar een naturistencamping te beginnen. Mark reist tegenwoordig regelmatig terug naar Nederland om een beetje bij te verdienen.

(Bekijk hier de follow-up van Mark en Margo)

Ook Margo zit niet stil. De verhuur van het vakantiehuis loopt steeds beter en ze heeft al weer een paar huurders gehad.

Daarnaast is ze bezig met het vilten van wol en het maken van huisgemaakte producten zoals geitenyoghurt en zeep zodat die weer in de kampwinkel verkocht kunnen worden.

2014

Zo was de status in 2014:

Met de neus in de boter gevallen. Zo kun je ons vertrek het best samenvatten. Een van de redenen om naar Slowakije te verhuizen was dat we buiten wilden wonen. Nou, dat is gelukt! Wat we niet wisten toen we de boerderij kochten is dat Zajezova, het gehucht waar we wonen, een heel speciale omgeving is. Het is echt in the middle of nowhere.In deze streek is het net of de tijd vijftig jaar heeft stilgestaan. En dat met de daarbij behorende voordelen. We hebben veel contact met de buren om elkaar over en weer te helpen. Er wordt veel milieuvriendelijke en traditionele landbouw bedreven. Er worden hier ook veel huisgemaakte producten geproduceerd. Enkele van die producten zijn echte boter, hüttenkäse, diverse moderne en vergeten groenten en vlees. Daar doen wij dus ook aan mee en we verkopen dit in ons kampwinkeltje.

Het leuke van hier is ook de ruilhandel. Zo hebben we vandaag een minivarken geruild tegen een sauna bad. Dat is heel leuk en gezellig. Het "uitbaten" van een naturistencamping is ook heel leuk en gezellig. We hebben er al veel vrienden meegemaakt.

Het is geen vetpot maar we kunnen er hier net van leven.

Mark en Margo den Houting

www.dobraluka.eu

Deel dit artikel