In de uitzending van Ik Vertrek van 21 januari 2023 zien we Milko en Odette. Zij willen minder stress en meer tijd voor hun zelf en hun dieren. Zeven jaar geleden hebben ze een oude boerderij in de Haut-Languedoc op de kop getikt en ze besluiten om er voorgoed te gaan wonen. Ze willen vakantiegangers ontvangen en een paardenfokkerij beginnen. Bevalt het Franse leven? 

Update Milko en Odette - Lacaune B&B La Coudercarie

Met ons gaat het goed hier in Frankrijk! We zijn goed gewend aan het leven hier en hebben nu veel meer tijd voor onze dieren. We genieten dagelijks van de mooie omgeving waar we wonen; heerlijk in de bergen en bossen met veel wilde dieren om ons heen. Het Franse leven bevalt ons prima. We zijn al aardig ingeburgerd, het was wel een hele klus om alles hier te regelen. Veel papierwerk en lang wachten voordat iets geregeld was, maar het is ons allemaal gelukt zijn we erg blij mee. 

Met onze chihuahua's Coco, Bonita en Lily gaat alles prima. Ze houden van de omgeving en lekker veel wandelen in de bossen. Met onze vijf paarden gaat ook alles goed: ze hebben er weer twee hectare wei bij en kunnen lekker veel gras eten nu de hele wei klaar is! 

Chambre d'hôtes

We verhuren vanaf mei weer één kamer voor twee personen met eigen opgang. De eerste keer dat we deze B&B-kamer hebben verhuurd, is dit goed bevallen. De gasten waren zeer vriendelijk en het ontbijt ging ook goed. Het was wel wennen die eerste keer zo ontbijt klaarmaken maar volgens ons is alles goed verlopen. De gasten waren zeer tevreden.

blockquote
Het drukke leven in Nederland missen we geen moment
Milko en Odette

Zelf ervaren we nu ook veel minder stress dan toen we nog bezig waren met het eigen bedrijf van Odette en toen Milko nog in loondienst werkte. Het is een stuk rustiger, omdat er verschillende projecten zijn die we nu afgemaakt hebben. De komende projecten hebben een minder strakke deadline, wat ons een ontspannen gevoel geeft.

Een schuilstal voor de paarden

We zijn na de laatste opnames voor Ik Vertrek aan de gang gegaan met een schuilstal op de zes hectare wei. Dit was een hele klus, waar we meer dan een maand mee bezig zijn geweest. De stal heeft een afmeting van 9 bij 3 meter en 2,30 hoog. We moesten met de hand al het hout naar boven tillen. Daarna hebben we het derde stuk wei afgemaakt. Meer dan 100 palen plaatsen en 2 km draad. Tevens veel kleine bomen en bramenstruiken weggehaald. Het was precies eind van het jaar klaar na zes weken hard doorwerken.

Met de paardenfokkerij zijn we al aan de gang gegaan. Er staan nu twee veulens te koop, maar vanwege de slechte economische situatie in 2022 zijn er nog geen kopers geweest. In de winter verkoop je haast geen paarden, dus het is wachten op het voorjaar. Deze veulens moeten eerst verkocht zijn, willen er nieuwe veulens komen. 

De Franse cultuur

Zoals bijna iedereen die gaat emigreren moesten we natuurlijk wennen aan de cultuur in Frankrijk. We hebben de taal nog niet goed kunnen leren door de drukte van afgelopen jaar. Als het hier wat rustiger is, willen we hier zeker mee aan de gang gaan. En er was natuurlijk heel veel papierwerk te regelen wat langer duurt als in Nederland.

Gemis

Milko mist het om zijn twee zoons in levenden lijve te zien. Zijn jongste zoon Nick is gelukkig nog deze zomer langs geweest in Frankrijk samen met zijn vriendin. En zijn oudste zoon Michael komt tot grote blijdschap nog langs in de zomer van 2023. Zodra Milko meer tijd heeft, gaat hij zeker terug naar Nederland. Maar verder mist hij weinig.

Odette mist haar vriendinnen en familie. Haar vader, broer, schoonzus en de kinderen zijn in oktober op bezoek geweest, maar dat was maar kort. En zij mist bepaalde etenswaren, zoals drop en Chinees eten. Ook sommige aspecten van haar werk als dierenarts zijn nog wel eens een gemis.

Toekomst

We vinden dat we goed voorbereid naar Frankrijk zijn gegaan. Tegenslagen zijn er altijd, daar kan je je niet echt goed op voorbereiden. Die kom je ook in Nederland tegen in het dagelijkse leven. Over vijf jaar wonen we nog steeds hier in Frankrijk. Hopelijk hebben we dan meer tijd om leuke dingen te doen; rondtoeren in de omgeving, paardrijden, wandelen, tuinieren en zwemmen. De B&B loopt goed, maar voor ons hoeft het niet altijd volgeboekt te zijn, zodat we lekker de tijd hebben om naar het strand te gaan.

Milko en Odette 

Deel dit artikel