Peter Mulder en Rob Does vertrekken in 2017 naar Portugal waar ze in hun eigen 'White House' een bed and breakfast willen beginnen. De kamers zullen de namen dragen van first lady’s en de Engels klassieke inrichting moet wijken voor strak en modern. Hoe staat het stel er anno 2020 voor? 
 

clock update 19 apr 2020, 0:28

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat we onze overstap maakten naar Portugal. De uitzending van Ik Vertrek lijkt voor ons gevoel uit een andere tijd. Er is onderhand zoveel veranderd! De grootste verandering is dat we nu veel minder hectiek en stress hebben. De eerste periode is alles nieuw en moet je overal nieuwe contacten opbouwen. Slot kapot! Waar vind je een slotenmaker? Nieuwe gordijnen! Wie kan ze voor ons op maat maken? Wifi! Welke provider kan je vertrouwen? Vegetarisch uit eten! Waar vind je in dit land vol vleesliefhebbers een goed restaurant? 

Sneller tevreden

Langzamerhand hebben we gelukkig een goed netwerk kunnen opbouwen aan vrienden, kennissen en goede leveranciers. Aardbeien van de lokale boer, kaas van dichtbij en goede wifi! In Nederland blijf je vaak zoeken naar ‘een nog betere aanbieding’, hier zijn we loyaler en blijven we trouw aan onze prettige leveranciers. Portugezen zijn sowieso misschien wel het meest relaxte volk van Europa. Daar kunnen we als noorderlingen nog wat van leren! Je ziet ze zelden echt kwaad, staan keurig in de rij en zijn gewoon sneller tevreden met wat ze hebben. 

Coronacisis

In deze tijden van Corona zijn Portugezen dan ook bijzonder gehoorzaam, bijna op het lijdzame af. Veel mensen bleven al thuis voordat het van overheidswege werd aangegeven, ouders hielden hun kinderen van school en evenementen werden al heel snel afgelast. Niettemin voltrekt zich hier in de Algarve natuurlijk een catastrofe. Deze regio is eigenlijk geheel afhankelijk van toerisme en kent weinig andere bronnen van inkomsten. Het wegblijven van vakantiegangers merk je overal in de winkels, autoverhuur, lokale gidsen, taxitransfers en nog veel meer. Een onwerkelijk beeld… Ook wij zijn natuurlijk behoorlijk van slag. Vanaf de start zagen we elk jaar het aantal gasten groeien. We hadden dit jaar al een agenda vol reserveringen staan en we hadden er gewoon erg veel zin in! Gelukkig hebben we geen personeel en doen we nog alles zelf. Alleen onze tuinman hebben we voorlopig even ‘on hold’ moeten zetten. Enfin, we hopen net als iedereen dat het najaar ons betere tijden gaat geven.

Volop plannen

De afgelopen jaren hebben we onze draai gevonden. We hebben snel een vijfde kamer kunnen maken en hebben nog volop plannen. De kamers zijn al zoveel mooier dan bij de opnames! Tot nu toe investeren we al onze verdiensten in het huis en de kamers. Ons petekind Eva is twee keer langsgekomen en daar waren we super gelukkig mee. De laatste keer helemaal alleen en met een eigen tentje in de tuin. Maar de afstand blijft groot. We gaan niet zo vaak naar Nederland en merken dat onze vrienden en familie het ook leuk vinden om ons hier op te zoeken. Dat is dan vaak intensiever maar juist daardoor ook weer fijn. Zelf vinden we het vooral opvallend hoe weinig we tijd vinden om zelf van de prachtige omgeving te genieten. In het (lange) seizoen is het gewoon alle dagen hard werken en in de winter is het vooral een beetje bijkomen en weer klussen.

Gewoon doen

We krijgen regelmatig Nederlandse (en Vlaamse) gasten die ook de stap willen wagen en naar Portugal willen verhuizen. We zeggen eigenlijk altijd dat ze het gewoon moeten doen! We hebben geen moment spijt. Het is heerlijk om onze gasten te verwennen. De Algarve heeft zoveel moois te bieden en zo langzamerhand voelen we ons steeds meer thuis tussen de Portugezen.

Waar we in de toekomst uitkomen weten we eerlijk nog niet. Nu we voor ons gevoel wat meer ‘los’ zijn van Nederland, is een volgende stap wellicht makkelijker genomen. Er zijn nog zoveel mooie plekken op de wereld! Maar voorlopig valt er ook hier in onze omgeving genoeg te ontdekken. We leven wat meer van dag tot dag en maken minder vergaande plannen. Dat zal de Portugese invloed zijn…

Peter en Rob
 

Kijk de uitzending hier terug 

Update 3-2-2017

update-3-2-rob-peter-2017.jpg
 
update-3-2-rob-peter-2017.jpg

Het is alweer enkele maanden geleden dat we de camera van Ik Vertrek uitzwaaiden. Eindelijk weer wat rust om ons heen en tijd om flink aan de slag te gaan in onze B&B. Want hoewel het huis er prima bijstaat, zien we natuurlijk nog altijd genoeg klussen om het nog mooier te maken. Natuurlijk zijn we veel tijd bezig met onze gasten, zelfs middenin de winter krijgen we nog regelmatig ‘last minute’ boekingen. De gasten genieten van onze rustige plek en de zonnige temperaturen.

Thuis in Pechão

We voelen ons steeds meer thuis in Pechão. Met de kerst hebben we bijvoorbeeld verschillende dorpsbewoners leren kennen op de kerstmarkt. Wat zijn Portugezen toch vriendelijk en gastvrij! Een van de hoogtepunten was kerstavond bij onze buren. Ze nodigde ons spontaan uit bij hun familiediner. Het was een geweldige ervaring. Met handen en voeten, drie woordjes Portugees en veel glimlachen hadden we een heerlijke avond. Gelukkig sprak de dochter Engels dus ze kon het nodige vertalen.

Ook onze auto hebben we in het dorp gekocht. Ook hier bleek weer hoe vriendelijk de mensen hier zijn, of hoe we in Nederland ontwend zijn om elkaar een handje te helpen. De verkoper ging rustig een ochtend mee om ons te helpen de auto op onze naam te zetten en een Portugees rijbewijs aan te vragen. En ook met de APK keuring ging ze ‘voor alle zekerheid’ mee. Dat zijn dan trouwens geen snelle afspraken. Want voor elke officiële afspraak kan je rustig een ochtend uittrekken. De lange wachttijden en relaxte manier van leven zijn voor ons na al die maanden nog steeds wel wennen. Even snel een boodschap doen zit er gewoon niet in. Maar ja, was dat ook niet waarom we de stap hadden genomen?

Het aantal gasten groeit gelukkig snel. Voor de komende zomer beginnen we al behoorlijk vol te zitten. Na de rustige start in het najaar zijn we ook wel toe aan wat meer drukte. We genieten volop als we de gasten kunnen verwelkomen, wegwijs kunnen maken in de Algarve en soms een avond mee uit eten nemen. Een van de terugkerende hoogtepunten is de fado-avond in ons favoriete restaurant. Een onverslaanbare combinatie van heerlijke eten, sympathieke bediening en aan het eind van de avond een fado concert van een van de vaste zangers en gasten. Fado liederen staan bol van de emotie – of zoals dat hier heet saudade. Door onze taallessen begrijpen we langzaam ook wat meer woordjes en kunnen we ons steeds beter verstaanbaar maken. Ook al klinkt het allemaal erg stuntelig, de Portugezen waarderen het elke keer enorm als je een poging doet om hun taal te spreken!

Helaas hebben we enkele weken geleden afscheid moeten nemen van Darik, onze altijd enthousiaste Cocker Spaniël. Het voelt echt als een gemis omdat hij al zoveel jaren bij ons was en de hele verhuizing vrolijk en ontspannen heeft meegemaakt. Maar door ziekte en ouderdom ging het echt niet meer. Gelukkig is Siri –onze Rottweiler - kerngezond en Peter maakt elke dag lange wandelingen voor de nodige beweging.

Al met al voelen we ons erg thuis op onze nieuwe plek. Natuurlijk missen we onze vrienden en familie maar gelukkig krijgen we ook veel bezoek. Dit voorjaar komt ook Eva, ons petekind ons bezoeken en daar verheugen we ons zeer op! De gasten gaan tevreden naar huis en we hopen nog veel mensen een fijne vakantie te bieden.   

Peter Mulder en Rob Does

Deel dit artikel