Theo en Jolanda laten in 2016 hun vaste baan en luxe in Nederland achter zich, om een pannenkoekenrestaurant te openen in Gambia. Ze denken dat het een gat in de markt is, want een pannenkoekenrestaurant hebben ze nog niet aan The Smiling Coast. Hoe staan de zaken er anno 2020 voor?

clock update 12 apr 2020, 0:27
Anno 2020

Wij kunnen jullie vertellen dat het goed met ons gaat. Zeven dagen in de week lange dagen werken is soms zwaar, maar ook super leuk. De mensen die regelmatig terugkomen en hun tevredenheid uiten, geven een bom aan energie. Ook vooral nu we na vier jaar en vijf keer verhuisd te zijn, eindelijk onze stek hebben gevonden waar we in de vrije uurtjes kunnen relaxen.

Wij hebben de afgelopen jaren met vallen en opstaan veel geleerd. Een bijzondere verandering was het vinden van een weg in de Gambiaanse cultuur met daarbij behorende gewoontes. Door de cultuur een beetje te begrijpen werd het voor ons makkelijker om met onze werknemers om te gaan. En zijn we er uiteindelijk in geslaagd om een leuke stabiele staf binnen ons bedrijf te hebben. 

Dit jaar hebben wij een redelijk seizoen achter de rug dat gepaard is gegaan met ups en downs. In het begin van het seizoen kregen we te horen dat de vluchten van een bekende vliegmaatschappij vanuit Engeland zijn gestopt wegens faillissement, wat minder toeristen en minder inkomsten betekent. 

Coronacrisis

De Corona uitbraak was voor ons het einde van het seizoen. De toeristen werden alleen nog maar gehaald en binnen een week was Gambia toeristvrij, op een uitzondering na. Dit betekende ook dat wij ons personeel moesten ontslaan. Dit was moeilijk maar onontkomelijk met alle gevolgen voor hun financiële situatie en dat van hun familie. 

De overheid gaf op 20 maart 2020 de opdracht om alle restaurants met onmiddellijke ingang te sluiten om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet kon verspreiden in Gambia. Dit besluit was voor ons begrijpelijk maar wel plots; wij zaten nog met een grote voorraad eten die wij normaal zouden verkopen. Nu wij 10 weken eerder moesten sluiten hebben wij hierdoor een behoorlijke inkomstenderving. 

Wij weten door deze situatie ook niet of wij wel in september met het nieuwe seizoen kunnen beginnen. Kunnen we überhaupt wel naar Nederland om onze dierbaren te bezoeken en inkopen te doen? Onzekere tijden voor ons, maar zeker ook voor alle Gambianen de komende tijd. 

Ons leven in Gambia

Wij zijn de afgelopen jaren niet veel op het strand geweest; even een uurtje tussendoor gaf ons de gelegenheid om naar het strand te gaan. In het voor-/naseizoen hebben we wel gelegenheid om naar het strand te gaan, maar dan is er maar weinig open en stil op het strand. 

Nederland missen wij niet echt, wel onze kinderen (Jolanda vooral het gezellig shoppen en kletsen met de meiden) en ouders. Een keer per jaar gaan wij terug naar Nederland om inkopen te doen voor het aankomende seizoen. En kunnen wij met de kinderen en ouders een leuke tijd samenzijn. 

Als we terugkijken naar het begin van onze uitdaging en nu, zijn wij nog steeds gelukkig met onze beslissing van toen. Wij hebben de afgelopen jaren veel levenservaring opgedaan die ons als mens heeft doen nadenken over het leven. 

Waar willen we staan over 5 jaar? Moeilijk. Wat wij wensen is dat wij dichter bij de kinderen kunnen zijn. Wij genieten graag van de zon en warmte; een huisje in de buurt van de Middellandse Zee zou voor ons een mooie wens zijn na al die jaren van hard werken. Waarschijnlijk wordt dit een combinatie van werken in Gambia en genieten in Spanje. 

Eind 2018 gaven Theo en Jolanda ons per vlog een kijkje in hun leven.

ansicht-theo-Jolanda-2016.jpg
13-1-2017
ansicht-theo-Jolanda-2016.jpg

Update 13-1-2017

Hallo Nederland, Wij zijn nu 12 weken open en hebben het naar ons zin. De toeristen hebben onze bar 'gevonden' en zijn zeer tevreden over ons product. We hebben het menu wat uitgebreid om mensen die geen pannenkoek lusten ook aan hun gerief te laten komen. Dit slaat goed aan waardoor we meer mensen in onze bar krijgen. Natuurlijk zijn we nog steeds op zoek naar een ander huis, dit omdat we te vaak zonder water en stroom zitten. Maar daar willen we wel de tijd voor nemen omdat de keuzes van huizen heel divers zijn en de prijzen op dit moment 'toeristenprijzen' zijn.

Personeel

Wel hebben we in het begin veel verloop van personeel gehad en zijn we nog steeds op zoek naar het vormen van een goed team binnen onze bar. Om personeel te krijgen dat binnen ons team past valt niet mee, maar met wat geduld en ondersteuning van ons zien we enkele werknemers groeien in hun werkzaamheden. Dit wordt wel ondersteund door elke week een meeting te houden met de staf om de puntjes op de 'i' te zetten.

Zelf zijn we nog steeds teveel bezig met onze bar, op dit moment werken we nog 14 uur per dag, 7 dagen in de week. Hier willen wij de komende maand aan gaan werken om de uren van ons te verminderen door in de ochtend de verantwoordelijkheid neer te leggen bij het personeel. Dit bouwen we geleidelijk op door elke keer een uurtje later te komen. hierdoor krijgen we meer tijd voor elkaar en kunnen van die momenten even samen zijn en ontspannen.

Het seizoen wordt een beetje verstoord door de verkiezingen hier in Gambia, maar echt last hebben we er op dit moment niet van. Wij hopen dat na januari de problemen zijn opgelost en de toeristen weer deze kant op komen. want eerlijk gezegd het is een geweldig land met zijn mensen. En voor wie nog nooit in Gambia is geweest een echte uitdaging om eens kennis te maken met de Afrikaanse cultuur.

Groetjes,
Theo en Jolanda  - TeJo's Pannenkoekenbar

Deel dit artikel