Ton en Ricky vertrokken in 2007 naar Brazilië. Zeven jaar later bezoeken we hen opnieuw. Hebben ze hun dromen alsnog waargemaakt? Of zijn ze moegestreden en kozen zij eieren voor hun geld?

Bij het zien van onze aflevering zullen velen zich afvragen “…..ja waarom….. een emigratie naar Brazilië”.

Het is nu 2016. Maar in het jaar 2007 stonden de kranten, magazines, financiële bladen vol met lovende adviezen, die waren gemaakt door de grootste “financiële experts wereldwijd”, over de twee beloofde gouden landen. Dat waren Brazilië en China. Daar zouden uw gelden en uw ideeën zich enorm kunnen gaan ontplooien. Men schreef over de torenhoge rentes van 14 % op uw spaargeld wat op uw eigen bankrekening zou staan en nog veilig ook. Immigratie geen probleem. Men was welkom in een westers georiënteerde gemeenschap waar eigendommen persoonlijk ook op naam van buitenlanders kunnen worden gezet. Men beloofde geen terroristen maar toeristen, geen bommen maar bomen, geen stormen maar geleide stromen, geen enorme aardbevingen maar natuurlijke aardse-belevingen, geen tsunami maar een toename van jonge bevolking die de vergrijzing in evenwicht zal gaan houden.

Lagoinha

Ook heeft Brazilië/Lagoinha de schoonste lucht wereldwijd (u bent direct van uw astma af), de grootste zoetwater voorraad, volop akkergrond, delfstoffen, etc. Daarbij, is er bij velen van u óók behoefte aan “de zin van het leven”, een filevrije weg, ruimte, een haalbare prijs voor een droomhuis en begrip om u heen dat er belangrijkere zaken zijn dan……vult u zelf maar in.

Alles…alles wat hier boven staat geldt nog steeds in het hedendaagse Brazilië, wat de laatste jaren zo negatief in ons beeld is geweest. Op de rente na, die is inmiddels een paar procenten gezakt, maar u ontvangt in Brazilië nog steeds veel méér voor uw geld. Bij het lezen van het bovenstaande weet u direct waar dan wel ons en het probleem ligt en van die o zo lieve gewone Braziliaan.

CORRUPTIE. Ja, dáár hebben we ‘m.

Corruptie wat wereldwijd voorkomt en schrik niet ook vet in Nederland, is in Brazilië een onderdeel van elke dag, elke vijand en elke vriend. Een grote groep mensen in Brazilië begrijpen nu dat zowel de internationale handel en de media de corruptie binnen de wet niet tolereert. Dus er is hoop. Dus ook voor Ton en Ricky.

Het grote project van 250 miljoen € wat naast ons ligt, ligt ook nog steeds stil. Zolang het onderzoek loopt naar de betrokkenheid van de grote heren zal alles traag verlopen. We leggen ons er niet bij neer, we gaan er wel mee om. Ons groot en prachtig stuk strand en duingrond, wat nog steeds van ons is, heeft een vergunning gehad om het project, zoals door ons ontworpen, te mogen gaan bouwen. Brazilië heeft meer wetten dan Nederland en de burger, waar Ton en Ricky ook nog steeds deel vanuit maken, wordt door die wetten bijzonder goed beschermd. Alleen u raadt het al …Corruptie.

Onze rechtszaak tegen de staat Ceará loopt nog steeds en zal bij een niet bevorderende uitspraak uitlopen op een af te gaan dwingen Federale uitspraak van het Hoge Hof dat gewonnen zal worden omdat de Federatie van Brazilië schriftelijk heeft laten weten geen bezwaar te hebben op onze plannen. Dus we zijn er nog niet klaar mee. Kunt u ons helpen héél graag, dan gaat het wat sneller en viert het recht.

In de tussentijd genieten we van de mooie dingen alhier, mijn dochter is nog steeds een wereldreiziger, maar terwijl ik dit schrijf even bij ons op bezoek en heb ik heerlijke, heerlijke tijden met mijn zoon. Werk, haast, stress en een gedwongen stramien, weliswaar in overvloed. Maar vooral zijn we nog steeds gelukkig, geen spijt van Brazilië en we zijn nog niet klaar. Daarnaast hebben we ook prachtige en leuke tijden gehad onder die permanente zon op het strand. Tijden die niemand ons afneemt en we hebben er diepe, diepe vrienden mee gewonnen.

Een goed gevoel omdat we altijd voor iedereen ons best hebben gedaan en zijn we zes jaar in Brazilië gebleven omdat we loyaal zijn aan die die vertrouwen in ons hadden. Teleurgesteld omdat de droom de droom niet is geworden waar we zo hard voor gewerkt hebben.

Veel liefs en groetjes.

Ton en Ricky.

Deel dit artikel