In de uitzending van zaterdag 8 mei 2021 zien we hoe Rosalien en Ieke vakantie vieren in Portugal bij Milko en Mario en hoe de twee heren genieten van de Duitse gemütlichkeit bij Rosalien en Ieke. Hoe hebben de koppels het bij elkaar ervaren? 

Update Rosalien en Ieke Thüringen, Duitsland

Ruim 6 jaar geleden hebben we in Bad Langensalza /Eckardtsleben, een klein dorpje midden in voormalig Oost-Duitsland, een tot pension-restaurant verbouwde boerderij gekocht. We hebben in korte tijd heel veel werk verzet en een heerlijke plek gecreeerd voor zowel vakantiegangers, als ook “monteuren” in de wintermaanden die er vaak alleen maandag tot donderdag zijn. Deze laatste groep heeft ons gered. Want net als iedereen in deze branche, heeft de verplichte sluiting (vorig jaar 2020 in totaal 5 maanden, en in dit jaar  2021 ook alweer 5 maanden) ons in zwaar weer gebracht. Deze groep monteuren heeft ons nog enigszins omzet gebracht, al bleef het restaurant – en daarmee de gezellige feedback van onze gasten - natuurlijk dicht.

Even Weg

Vlak voor de eerste sluiting werden we gevraagd door Ik Vertrek, om mee te doen aan een nieuw soort programma. Het verwachte drukke 2020-seizoen stond voor de deur, en we gingen heel graag op dat verzoek in, om toch nog even snel een kleine reis te maken. Dit avontuur bracht ons naar midden Portugal. Daar ontmoetten we voor het eerst de twee mannen Mario en Milko, die in Travacinha (Visue) een prachtige villa omgebouwd hebben tot  luxe bed and breakfast, met yoga studio. Het klikte meteen, en we hebben vreselijk veel lol gehad.

blockquote
Ik Vertrekkers zijn echt wel een bijzonder soort mensen
 

Het huis en het enorme stuk land erom heen wordt met zoveel liefde en gevoel opgeknapt, de energie ....heerlijk! Wat ook opviel:  de mannen blijven gewoon zo optimistisch en positief, ondanks de stugge en tegenwerkende Portugese bureaucratie, ondanks de oplichters die hun pad bleven kruisen. Petje af. (Zo hebben wij wederom ervaren: Ik Vertrekkers zijn echt wel een bijzonder soort mensen, doorzetters, niet bang om de uitgdaging aan te gaan.) Uiteindelijk is het ze gelukt de villa te verhuren aan vakantiegangers en de yoga studio te openen voor cursusssen, en niet als laatste: hun land tot een prachtige tuin om te toveren.

Nieuwe vrienden

Enige tijd later kwamen Mario en Milko bij ons. Hoe snel je bevriend kan raken met mensen, echt heel bijzonder. We hadden meteen weer het gevoel dat we ze al heel lang kenden, en dat kun je ook wel zien in de opnames denken we, het waren enorm vrolijke dagen! Het is ook heel leuk om in het echt te laten zien wat we in een paar jaar hebben neergezet hier. Het verbouwde restaurant met gastro-keuken, de 9 hotelkamers, de vakantiewoning, de tuin, de bungalow, het zwembad..... Als alles het weer toelaat (en we hebben de tijd), zijn we vast en zeker van plan om onze nieuwe vrienden op te zoeken in de vorm van een echte vakantie. Misschien zelfs wel met yoga lessen!

Tips van Mario en Milko

Wat betreft de tips die Mario en Milko ons gegeven hebben:  de douches hebben we gereviseerd en/of vervangen, de kuipplanten staan inmiddels netjes in de grond.....en de confit de canard (eendenbout) is natuurlijk gewoon als altijd enorm mals en sappig. Deze wordt namelijk altijd direct na bereiding geserveerd  en niet zoals tijdens de opnames van Ik Vertrek , door de uitloop, 4x opgewarmd, waardoor de etenstijd steeds opschoof .

We zijn startklaar voor seizoen 2021 !!!

Update Milko en Mario Travancinha , Portugal

Naar omstandigheden gaat het redelijk goed, nadat de aannemer het huis in Travancinha onafgemaakt had verlaten en weigerde verder nog (mee) te werken, hebben we hem met zijn malafide ingenieur van het project getrapt en een nieuwe aannemer en ingenieur gevonden om het af te maken. Dat had de gluiperd niet verwacht! Sinds zes weken hebben we nu ook de officiele Alojemento Local vergunning dus we zijn OPEN! 

Even Weg

De uitwisseling met Roos en Ieke was een welverdiende vakantie in Eckhartsleben en hun bezoek aan ons was ook een feest. Er was direct een klik, zowel persoonlijk als natuurlijk met betrekking tot de verbouwingsavonturen. Een groot verschil is wel dat Roos twee gouden handen heeft en wij in ieder geval een linker. 

Tips en testen

De vele tips de ze gaven kunnen we nu in praktijk gaan brengen. Dus ja, we zullen een vacumeermachine gaan aanschaffen. Het schoonmaken is wel een dingetje, met vier honden en een kat blijf je stofzuigen en dweilen. We hebben nu ongeveer zelf een jaar in het huis gewoond, om het te leren kennen en het verwarmingssysteem optimaal te laten werken. Zo kwamen we er na drie(!) maanden achter dat de houtoven in de keuken een knop had aan de voorkant waarmee de klep naar de schoorsteen open of dicht kon worden gedaan, die bleek dus drie maanden dicht te zitten. Was wel een goede test voor het rookalarm, dat werkt prima, elke avond prijs en telefoontjes van de brandcentrale...

De bodem

Afgezien van de coronamaatrdegelen in Portugal, is er op het platteland van Travancinha niet heel veel van te merken. We zijn veel buiten en mensen die komen hebben de suffe maskertjes niet op, alsof het publiek zichzelf selecteert. We hopen nu de eerste periode te kunnen profiteren van uitgestelde huwelijken die nu op kleinere schaal kunnen worden voltrokken. Onze Quinta kan daarvoor perfect zijn, want... de bodem van de schatkist is geheel leeg geschraapt!

Milko en Mario

Deel dit artikel