Zaterdag 18 februari 2017 vierden de inwoners van Gambia de inhuldiging van hun nieuwe president Adama Barrow. Wij waren benieuwd hoe het na de machtswisseling gaat met TeJo's Pannenkoekenbar.

(Kort na de uitzending van 13-1-2017 werd in Gambia de noodtoestand uitgeroepen)

Vrijdag 13 januari hebben wij ook het programma 'Ik Vertrek' gezien in onze Pannenkoekenbar, samen met zo’n 50 andere Nederlanders die aanwezig waren. Het programma hebben wij synchroon kunnen laten lopen met de uitzending in Nederland. Deze avond was voor ons een hele bijzondere avond, wij wisten ook niet wat wij konden verwachten. Er werd gelachen en traantjes weggepinkt. Aan het einde van de uitzending werd er geapplaudisseerd door de mensen die aanwezig waren in de Pannenkoekenbar, en werd er veel nagepraat over het programma.

De eerstvolgende dagen werd er veel over gesproken en de Nederlanders stroomden naar onze Pannenkoekenbar toe. Iedereen wilde met ons op de foto, een bijzondere ervaring dat wij plots zomaar bekende Nederlanders zijn.

Noodtoestand

Vijf dagen was het druk in onze bar, toen gebeurde het, de mensen kregen te horen van de touroperators dat zij hun spullen moesten pakken, want de Nederlandse overheid had code rood ingesteld voor Gambia. Mensen die in onze bar zaten spraken hierover en bleven tot de laatste uurtjes bij ons in de bar om vervolgens naar het hotel te gaan en in te pakken. Wij zijn vervolgens naar huis gefietst, dit was voor ons een vreemde ervaring, want er was geen verkeer meer op straat en veel restaurants en bars waren al dicht en hadden alle spullen die normaal buiten stonden naar binnen gebracht.

De volgende dag gingen wij weer naar de bar en zagen de eerste bussen met toeristen vertrekken naar het vliegveld. En werd het rustig op straat, zo ook in onze Pannenkoekenbar. Na drie dagen waren alle toeristen weg, een handje vol liep nog rond, het was een 'Spookstad' geworden. Geen toeristen meer, geen taxi’s meer te vinden en geen bar en restaurant meer open. Wij hebben toen, mede omdat ook ons personeel niet meer mocht komen van de familie of al was gevlucht naar Senegal, besloten om de bar te sluiten.

Nadat wij besloten hadden dicht te gaan werden we door de media gebeld uit Nederland. De telefoon stond roodgloeiend. Wij wisten even niet wat ons overkwam, al die aandacht die vanuit Nederland kwam. We werden benaderd door radio - en tv- programma’s en er kwamen uitgebreide verhalen in de landelijke kranten.

Tijdens de spannende dagen van wat er zou gebeuren hebben we nagedacht over hoe we verder zullen gaan en hebben de bar weer eens grondig schoongemaakt en het menu aangepast. Voor een beetje ontspanning eindelijk weer eens naar het strand . Ook hielden we het thuisfront dagelijks op de hoogte van de situatie hier in Gambia. Deze situatie heeft 12 dagen geduurd. Geen toeristen en geen inkomen uit onze bar.

Weer open

Code rood werd opgeheven en de touroperators gaven aan om begin februari weer te gaan vliegen naar Gambia. Op woensdag 1 februari zijn wij weer open gegaan met onze Pannenkoekenbar. Het was nog erg stil in de omgeving, geen toeristen maar het dagelijks leven kwam wel weer op gang. Vrijdag kwamen de eerste toeristen aan, weer een bijzondere ervaring en de plaatselijke bevolking stond langs de weg om de toeristen met luid applaus te verwelkomen.

Vanaf dat moment begon de toestroom naar onze Pannenkoekenbar weer op gang te komen. Na al die bekendheid van het programma 'Ik Vertrek' en de landelijke media waren de mensen wel erg nieuwsgierig geworden hoe het ons was vergaan. Regelmatig moesten wij ons werk onderbreken om ons verhaal te vertellen van de situatie.

Op dit moment zijn we erg druk met onze Pannenkoekenbar en de Nederlanders en ook Belgen die bij ons komen leven erg met ons mee en vertellen hun verhaal hoe wij in de picture staan in Nederland. En zij geven aan dat wij op dit moment echt BN ‘ers zijn. Veel mensen willen op de foto met ons. Wij hebben er wel wat van meegekregen, maar dat het zo erg is zijn wij ons niet van bewust. Door de geweldige aanloop en het enthousiasme van de mensen die komen hebben we extra personeel moeten aannemen zodat we ook onze aandacht aan de gasten kunnen besteden.

De flessen stroop vliegen de deur uit. Dus een spoedbestelling geplaatst bij onze vervoerder in Nederland. Om de transporttijd te overbruggen hebben we een oproep geplaatst op Facebook. Zo geweldig om mee te maken dat mensen zo met ons meeleven en stroop voor ons meesmokkelen in de bagage. Geweldig hoe deze mensen met ons meeleven en nog steeds krijgen we berichten van Nederlanders die vragen of zij wat kunnen meebrengen voor ons 'hoe bijzonder is dit?'

Wij hebben de afgelopen maanden heel wat meegemaakt en veel ervaring opgedaan die ons rijk maakt als persoon. Wij kunnen oprecht zeggen dat wij gelukkig zijn in Gambia.

Groetjes,
Theo en Jolanda

Deel dit artikel