In 2017 verruilen Alex en Martina de Ruijter het Brabantse Oosterhout voor een leven op de Hongaarse Poesta. Het plan is om een B&B, minicamping en spiritueel centrum op te richten. Hoe staat het stel er anno 2020 voor?  

clock update 5 apr 2020, 0:21

Het gaat aan het Tiszameer prima met ons. We hebben de afgelopen jaren vele mensen uit alle hoeken van Europa op bezoek gehad. Het emigreren naar Hongarije is ons prima bevallen en we denken dat we in Nederland niet meer volledig zouden kunnen wennen.

Hongarije maakt de laatste jaren een grote ontwikkeling door en daar plukken ook wij, in het toerisme, de vruchten van. We zijn inmiddels goed geïntegreerd en hebben vele sociale contacten. De levensstandaard is ongeveer hetzelfde als in Nederland, alleen is het geen ratrace hier. En we houden van de ruimte hier.

Coronacrisis

Ook hier zijn dezelfde maatregelen genomen in de strijd tegen het Coronavirus. Een echte uitbraak heeft gelukkig niet plaatsgevonden, maar ze zijn er hier al wel op voorbereid. Er is een avondklok ingesteld en de ouderen mogen de winkels van 9-12 uur gebruiken, wij daarvoor en daarna. Ook zijn er boodschappendiensten voor wie dat nodig heeft.

Alex traint preventief met de koudetraining. De buren denken dan dat we van een andere planeet komen.

Het Hongaarse leven

Het bevalt ons goed. Het is heerlijk relaxed en drukte in winkels en files kennen we hier niet. We hebben geen spijt van onze beslissing om naar Hongarije te vertrekken. Het is echt het land dat bij ons past, mede dankzij het heerlijk landklimaat met veel zon. We gaan met regelmaat naar Nederland maar komen hier dan weer thuis.

In de winterperiode die hier erg kort is, is het toerisme gesloten. Wij gaan er zelf dan ook op uit. Afgelopen winter zijn we naar Portugal geweest om via een organisatie te helpen bij mensen thuis om zo andere culturen en het land te proeven. Ook hebben we vrijwillig op een kleinschalig vakantiepark geklust; dat is ons zeer goed bevallen. 
 

Nieuwe uitdaging

Omdat we dat zo leuk vinden zien we dit als onze nieuwe uitdaging. We zijn nog steeds fit genoeg om andere dingen te ondernemen die op onze bucketlist staan. Daarom hebben we besloten om onze B&B te koop te zetten, zodat anderen hem eventueel kunnen voortzetten. 

Wij gaan dan met de camper door Europa reizen en helpen met klussen bij anderen of andere werkzaamheden die wij leuk vinden. Wij blijven zeker wel in Hongarije wonen als thuisbasis, omdat dit land prima bevalt. 

Waar wij ons over 5 jaar bevinden? We hebben geen idee. We leven vooral in ‘t nu en moeten vaak kijken op de telefoon om te zien welke dag het is. Het zou kunnen zijn dat we weer ergens in het toerisme helpen, maar we denken niet dat we ons nog vast gaan leggen aan een eigen bedrijf of vaste baan. Leef je droom is ons motto en pluk de dag. Stel je droom niet uit tot het te laat is.

üdvözlettel Alex en Martina

ansichtkaart-alex-martina-2017.jpg
2-9-2017
ansichtkaart-alex-martina-2017.jpg

Update Uitzending 2-9-2017 

Ons leven hier aan het Tiszameer in Hongarije. We hebben er geen dag spijt van gehad om vervroegd te stoppen met werken en onze droom te verwezenlijken. En die wens is ook uitgekomen en na de nodige hobbels is het gelukt. De  grote opknapbeurt van de boerderij is klaar en we zijn dik tevreden over het eind resultaat. Het is niet moeilijk om te wennen aan deze relaxte cultuur en het klimaat is zo fijn. 

blockquote
Je hebt ook niet veel nodig aan materie en geld om gelukkig te zijn
 

Er zitten nog nutteloze spullen ingepakt wat waarschijnlijk nooit uitgepakt gaat worden. Vaak geven we het hier weg. We zijn hier vrijwel altijd buiten en vergeten vaak welke dag het is. Als er gasten komen moeten we aan de agenda maar verder niet. Deze zomer was het al aardig druk met gasten. Ook de Hongaren hebben de weg naar onze stek gevonden.

Het leven in Hongarije

Wonder boven wonder lukt de taal al aardig en de Hongaren vinden dat gebrabbel wel vermakelijk. Ze zijn heel geduldig met die Hollanders waarvan ze niet begrijpen wat wij hier eigenlijk doen. We komen eigenlijk tijd tekort omdat we graag lange  poestawandelingen maken en fietsen en we hebben hier vlakbij zelfs een zwembad te beschikking. Het tuinieren gaat goed en we moeten veel snoeien en groenten eten. De buurvrouw leert me hoe het allemaal in potten te conserveren. Kool, augurken en pruimenjam en als je wil palinka stoken.

De emigratie was een uitdaging en de bureaucratie is hier enorm, maar stap voor stap ga je er doorheen op Hongaars tempo. Dat tempo leer je dan vanzelf. De mensen zijn hier tevreden en heel hartelijk. Ze willen ondanks de taalhandicap met je kletsen onder de notenboom op een miniklapstoeltje.

De kinderen komen met regelmaat hier en de socialmedia is in deze tijd een groot gemak. We hebben niet het idee ver weg te wonen. We vinden hier alles wat we nodig hebben en genieten elke dag van het hier zijn met de vele vogels en verder geen geluid!

We denken niet dat we ooit terug gaan, als het aan ons ligt. We maken ons niet druk over later, we leven in het nu met de filosofie dat alles vanzelf op je pad komt dat nodig is. Het leven bestuurt jou en jij niet het leven.

Go with the flow.
Alex en Martina de Ruijter
Tiszafüred - Hongarije

Deel dit artikel