Na de uitzending zijn we overladen met leuke reacties. Natuurlijk hadden we wel het een en ander verwacht, maar zoveel hartverwarmende emails, berichtjes en likes op facebook en, niet te vergeten, boekingen, hadden we niet aan zien komen.

(Bekijk hier de uitzending van de familie Bovy)

Velen waren benieuwd naar het geslacht van ons derde kind, een jongen, Sven. Daarmee is ons gezin echt compleet en zijn we begonnen met het echte leven en integreren in Oostenrijk in combinatie met het opstarten van een eigen bedrijf in een branche waarmee we totaal onbekend waren. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat is niet meegevallen.

Met 3 kleine kinderen die allemaal in een nieuwe omgeving terecht zijn gekomen en het opzetten van een eigen bedrijf begin je al met een achterstand aan alle leuke plannen voor de integratie en het bedrijf. Daarnaast hebben we ook te maken gehad met het feit dat je hier helemaal op jezelf aangewezen bent. Geen ouders, andere familie of vrienden in de buurt. Natuurlijk weet je dat van tevoren, maar het ook echt meemaken is weer wat anders.

Ook de Oostenrijkse regeltjes en wetgeving werken niet altijd mee en omdat de taal er toch altijd een beetje tussen blijft zitten, levert dat nog wel eens wat gefronste wenkbrauwen op bij ons. De grootste `tegenvaller` is dat we erg gebonden zijn aan huis en daardoor weinig echt eigen tijd hebben met elkaar. Te veel het bedrijf sluiten kost geld, maar te weinig eigen tijd kost veel energie. Daarin is het dus zoeken naar een middenweg. In ieder geval 1 keer per jaar sluiten we nu de zaak om even op vakantie te kunnen.

Na het eerste hectische jaar zijn we gelukkig in rustiger vaarwater terecht gekomen. Michiel is bij de vrijwillige brandweer gegaan om meer mensen te leren kennen en Hanneke zit in de ouderraad op de plaatselijke basisschool. Dat levert veel waardering en gezelligheid op en we leren nieuwe mensen kennen.

Julia (8 jaar) zit in de 2e klas op de Volksschule en spreekt vloeiend Duits en plaatselijk dialect. Ze heeft zich van een schuchter en verlegen meisje ontwikkeld tot een steeds meer aanwezig en zelfbewuste meid. Isabelle (5 jaar) zit in het 2e jaar op de Kindergarten en is nog steeds een energiek en zeer aanwezig meisje en is daarmee niet veel veranderd. Sven (2 jaar) toont aan dat een jongen echt een nieuwe dynamiek met zich mee brengt in een gezin en wat vinden wij dat leuk!

Na 2,5 jaar door gegaan te zijn op de oude manier hebben we besloten om ons verder te gaan ontwikkelen in de richting van het hebben van het meest kindvriendelijke, kleinschalige, appartementencomplex in Oostenrijk met kidsclub en kinderopvang mogelijkheden. Om daar te komen pakken we stukje bij beetje onze faciliteiten aan, om helemaal klaar te zijn voor onze gasten!

Na 3,5 jaar in Oostenrijk kunnen we concluderen dat we de juiste stap gezet hebben. Een beter leven, meer tijd met elkaar en veel leuke gasten maken ons leven hier meer dan geslaagd!

Grüß Gott! Hanneke, Michiel, Julia, Isabelle en Sven Bovy.

Deel dit artikel