In 2011 verlaten printermonteur Mark en lingerieverkoopster Margo Nood-Brabant om een nieuw avontuur te beginnen. In Slowakije willen ze de allereerste naturistencamping openen. Inmiddels is hun droom uitgekomen. De camping is een succes. Maar natuurlijk gaat net als in Nederland niet alles vanzelf. Hoe gaat het anno 2020 met ze?

Update 25-5-2020 Coronacrisis

Het coronavirus heeft grote invloed op ons dagelijks leven. In de Ik Vertrek vlog laten onze emigranten zien hoe zij deze tijd ervaren op hun stukje van de wereld. Wat betekent het voor het gezin? En het bedrijf? In deze vlog zien we hoe het Mark en Margo vergaat in Slowakije.

Nu, negen jaar later vinden we Mark en Margo nog steeds op hun Slowaakse naturistencamping. Waar het begin van hun avontuur niet zonder slag of stoot ging, loopt het nu ontzettend goed. Naast de campingplaatsen hebben ze nu ook verschillende accommodaties én een kinderboerderij. Net nu het stel één van de vakantiewoningen een volledige facelift heeft gegeven, ligt alles stil vanwege het coronavirus. De maatregelen die in Slowakije van kracht zijn, worden nu stapsgewijs opgeheven. De campings en vliegvelden zijn echter nog gesloten, dus Mark en Margo kunnen geen gasten ontvangen. Toch zitten ze niet stil tijdens de coronacrisis! Een nieuw campingseizoen of niet, Mark en Margo zijn volop in voorbereiding.
 

De Ik Vertrek vlog: gekleurde mondkapjes en een complete make-over

Waar kennen we Mark en Margo ook alweer van?

In 2011 verlaten printermonteur Mark en lingerieverkoopster Margo Nood-Brabant om een nieuw avontuur te beginnen. In Slowakije willen ze de allereerste naturistencamping openen. Het stel moet bij aankomst direct aan de slag, want er is nog geen stromend water in hun nieuwe onderkomen. Hoewel het een koude winter is, moeten Mark en Margo flink klussen om het allemaal op tijd af te krijgen. Hun klusbudget is niet oneindig groot en de boekingen laten ook nog op zich wachten. Wanneer de verbouwing te duur uitvalt, besluit Mark terug te gaan naar Nederland te om bij te verdienen. Margo staat er alleen voor, maar gelukkig heeft ze haar beesten nog.

Update 27-7-2019 

Toen we in 2011 vertrokken hadden we natuurlijk een droom en daarmee een doel om naar Slowakije te vertrekken. Die droom en dat doel zijn uitgekomen. Onze camping is een succes. Maar natuurlijk gaat net als in Nederland niet alles vanzelf. Slowakije is niet het eerste land waar je aan denkt als je vertrekt uit Nederland. Veel dingen zijn hier anders en daar moeten we ons nog steeds aan wennen. Met het Slowaaks gaat het redelijk en dat zal ook wel zo blijven. We kunnen ons redelijk behelpen in de winkel, bouwmarkt en met de buren. Zolang het gesprek maar eenvoudig blijft. De Slowaken op hun beurt vinden het leuk dat we wat Slowaaks spreken en moedigen ons ook aan met goedbedoelde verbeteringen. Echt goed Slowaaks zullen we nooit spreken. We hebben tenslotte het meest contact met Nederlandse gasten.

Onderhandelen bij een bekeuring

Ook de Slowaakse gebruiken verbazen ons nog steeds. Zo zijn de winkels hier al om zes uur ’s ochtends open, eten ze tussen de middag hun warme hoofdmaaltijd met slechts wat garnering dat voor groente moet doorgaan, blijven weduwen een jaar lang in het zwart gekleed, spreken ze bij de vreemdelingenpolitie geen woord Engels of Duits en kun je bij een bekeuring onderhandelen over de hoogte daarvan.

Ondernemen

Ondernemen is voor Margo niets nieuws. Dat is anders voor Mark. We zitten vaak te discussiëren over wat we de gasten willen aanbieden en de prijs daarvan. Gelukkig komen we daar altijd uit. We willen ook groeien. Niet omdat we vinden dat het nooit genoeg is. Als we gelukkig zijn vinden we dat voldoende. Maar er was nog wel dat doel, vertrekken uit Nederland. Enkele winters ging Mark nog naar Nederland om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Dat is nu niet meer nodig.

Nu gaan we nog af en toe naar Nederland maar dan voor familie- en vriendenbezoek. Voor de groei van de camping hebben we dit jaar veel gedaan om een nieuwe doelgroep aan te boren: gezinnen met kinderen. We hebben vele uren geklust om de camping aantrekkelijker en veiliger te maken voor kleine kinderen. Zo hebben we een scherm rond de vlonder van het zwembad gemaakt. Ook hebben we een leuke houtenspeeltuin gebouwd met lekker veel water, zand en modder.

Nog een groep die we willen ontvangen zijn gasten die buiten het seizoen kunnen komen. In de winter is naturisme een beetje onpraktisch. Dus hebben we vanaf half september ineens een andere naam. Dan zijn alle accommodaties ook te huur maar dan niet naturistisch. Ook in de winter is Slowakije erg aantrekkelijk. Er zijn vele wintersportmogelijkheden is Slowakije. Ook kunnen de gasten even bijtanken van het jachtig bestaan bij de houtkachel tijdens een lekkere sneeuwbui. Dan houden ze ons ook een beetje gezelschap tijdens de erg lange en koude winters. Het ondernemen had tot voor kort nog een consequentie voor ons: nooit zelf op vakantie! In september 2018 zijn we weer voor het eerst zelf op vakantie gegaan.

Keerzijde

Natuurlijk hebben we ook tegenslagen. Al dat klussen kan ook gevaarlijk zijn. Mark heeft tijdens het zagen met een afkortzaag drie vingers afgezaagd. Dat was op Goede vrijdag dit jaar. Ze konden hem direct opereren en hebben op die manier de vingers kunnen redden. Wel heeft de chirurg ons vermanend toegesproken. Het blijkt namelijk dat eerste Paasdag voor Slowaakse gelovigen een belangrijkere dag is dan kerstmis. We hadden  dus niet mogen werken op die dag! Weer zo’n verschil met Nederland. Vlak na het ongeluk stonden de ouders van Margo en enkele vrienden meteen klaar om ons te helpen. Er is toen heel hard gewerkt om de camping toch gereed te krijgen. Het was immers vlak voor de opening van het seizoen en er moest veel gewerkt worden om de camping weer na de winter operationeel en netjes te krijgen.

blockquote
Ja, het was een goed idee om te vertrekken uit Nederland. We willen niet terug. Al missen we soms wel onze familie en vrienden.
Mark en Margo
clock update 29 jul 2019, 9:49
Hoe is het met de honden?

Op facebook vroeg men zich af hoe het met de honden ging. Margo Den Houting antwoordde: De border collie is naar Slowaakse vrienden gegaan. Hij is daar heel gelukkig. Het ging niet samen met andere honden. Helaas is Herman de zwarte labrador overleden. We zijn nu erg bij met onze blonde labrador Henk.

Deel dit artikel