We brengen opnieuw een bezoek aan ex-geliefden Michiel en Sibel. In de Lot-et-Garonne heeft Michiel een vervallen boerderij gekocht die het stel wilde omtoveren tot groepsaccommodatie, geschikt voor trainingen en workshops. Hoe gaat het anno 2020?

clock update 11 jan 2020, 23:26

Toen wij in 2016 - alweer bijna vier jaar geleden - emigreerden, wilden we af van alle drukte en stress in Nederland. Na vier jaar, zijn we daar bijna vanaf. Je neemt je manier van leven gewoon mee bij een emigratie. Het kost best wat moeite om daar verandering in te brengen.

Emigreren en nieuwe bedrijven starten; dat is hard werken. En toch genieten we daar iedere dag van. We hebben geen moment spijt van onze emigratie en de keuzes die we rondom de bedrijven en de nieuwe escape room hebben gemaakt. Want we hebben hier de ruimte en vrijheid om te doen (en te laten) wat we graag willen.

Het échte Franse leven

We kochten het pand met het idee om het erf en het huis met anderen te kunnen delen. Dat lukt ons goed! Nadat we de keus hadden gemaakt de gîte ook open te stellen voor de toeristenbranche, liepen de boekingen goed. Zelfs in december 2019 hadden we nog boekingen, voornamelijk van Fransen. Dat is nog wel het leukste eigenlijk, dat zij ons ook weten te vinden. Je kunt lang op je eigen Nederlandse eilandje blijven zitten hier in Frankrijk. Bovendien zijn er genoeg Nederlanders om bij langs te gaan. Er is onlangs zelfs een Nederlandse snackbar bij ons in de buurt geopend. Toch is dat niet wat we willen. Je emigreert ook om in een nieuwe cultuur te duiken en het échte Franse leven op te zoeken. Fransen zijn echt leuke mensen. Ja, ze spreken Frans, staken veel en hebben andere gewoontes, maar ik ben blij dat we daar deel van mogen uitmaken. 

blockquote
geniet van wat er wel is en zeur niet over wat er niet is
Michiel

Ons lijstje

Voor de komende jaren hebben we een lijstje, zo’n lijstje dat eigenlijk steeds langer wordt. Zo staat er voor het voorjaar 2020 op de planning dat we een ‘maison des amis’, vriendenhuisje gaan bijbouwen. Daarnaast zal er ook een tweede escape room bij komen en wellicht ook nog een derde in 2021. Het wifi-bedrijf van Michiel zal natuurlijk ook nog de nodige aandacht nodig hebben en zo ook de gîte en de paarden. Er zullen wat veranderingen plaatsvinden in de groep met paarden, waardoor er ruimte vrijkomt voor paarden die met pensioen mogen, voor revalidatie mogen herstellen of mogen opgroeien bij ons.

Genoeg te doen hier op het platteland van Frankrijk en we zullen ons ook geen moment vervelen. Misschien is iets meer rust fijn, want echt weekend hebben we nooit. Dat is ook weer het leven op het platteland; je bepaalt je eigen tempo. Vandaag niet? Dan morgen. En dat doet ons goed.

Groet, Michiel en Sibel
Bély Bas - Cuzorn Frankrijk

Update 20-1-2018 

0._2016-ansichtkaart-Sibel-Michiel.jpg
Update 20-1-2018
0._2016-ansichtkaart-Sibel-Michiel.jpg

Doordat er meer tijd vrij is, omdat de verbouwing is afgerond, trekken we steeds meer de natuur in met de honden en paarden. Heerlijke lange stapritten door het bos, af en toe bukken voor een tak, maar vooral genieten van de omgeving en de beeldschone natuur.

In bedrijf...

De groepsaccommodatie is in bedrijf en ontvangt in februari weer haar eerste gasten na de winterstop. We gebruiken de accommodatie het komende jaar ook voor een aantal cursussen en workshops die we zelf organiseren. Daarnaast hopen we weer vele ondernemers te ontvangen die met hun groepen bij ons langskomen. De WiFi werkzaamheden lopen ook rustig door. Het is leuk om te ervaren hoe enthousiast iedereen reageert als we vertellen over de mogelijkheden en hoe blij de gasten van de klanten zijn met een degelijk WiFi op de camping of in hun vakantiehuis.

Hoewel het platteland van Frankrijk in de winter een beetje in slaap valt en pas in het voorjaar weer gaat leven, hebben we al veel plannen voor de toekomst. We kiezen er voor om in 2018 eerst de kwaliteit op een nog hoger niveau te brengen, waarna we in 2019 bezig gaan met het ontwikkelen van andere leuke dingen, die ons plekje in zuidwest Frankrijk nog meer tot z’n recht laat komen.

Emigratie

Als we twee jaar terug in de tijd zouden gaan en opnieuw met de kennis van nu voor de keuze van emigreren staan, zouden we de keuze nog precies zo maken als we gedaan hebben. Het heeft ons nu gebracht waar we zo naar op zoek waren: weg uit de drukte, weg uit de stress. En alleen maar werken met leuke mensen.

We hebben geen dag heimwee gehad en ook geen behoefte om terug te gaan naar Nederland. We vragen ook niet meer aan onze gasten om stroopwafels en hagelslag mee te nemen. Het contact met familie en vrienden is eigenlijk veel intensiever geworden - als ze langskomen dan ben je direct een paar dagen samen wat alle tijd geeft voor verdieping.

We hebben ontzettend genoten van het afgelopen jaar en raden iedereen aan die twijfelt over emigreren om het, zodra je de kans krijgt, gewoon te doen. Zo’n mooie droom mag je niet laten schieten.

Groet, Michiel en Sibel

Deel dit artikel