Marleen en Frans verruilden hun rijtjeshuis in Almere voor een boerenhoeve in de Creuse. In het gehuchtje Basville wilden ze een chambre 'd hôtes met table 'd hôtes en twee gîtes beginnen. Zijn ze al gewend aan het Franse leven?

Update 10-11-2016

Bonjour iedereen, We hopen dat jullie ook gekeken hebben naar de uitzending van Ferme les Arbres. Hierin werd onze emigratie gevolgd van een rijtjeshuis in Almere naar een boerderij op het platteland in de Creuse in Frankrijk.

We hebben zelf ook onze belevenissen weer voorbij zien komen, de tegenvallers en de succesjes, wat was dat leuk. Sommige dingen lijken al weer zo lang geleden, en dat terwijl we nu pas ruim een jaar in Frankrijk wonen. Het was een enorm leuke ervaring om mee te doen met Ik Vertrek. Natuurlijk is het wennen in het begin, om steeds met een microfoontje op te lopen en om overal gevolgd te worden door een camera. Maar op de één of andere manier went het, dit is mede te danken aan de superleuke filmploeg die ons volgde (dank je wel Joost en Joost, het was een leuke tijd!). En dan opeens is het afgelopen en zijn ze weg!

Mensenhanden

In juli, augustus en september hadden we gasten in de gîte. In september, toen de laatste gasten waren vertrokken, konden we dan toch beginnen met het dak van de schuur. Een enorm dak van zo’n 300 m2 waar hoognodig iets aan moest gebeuren. De dakpannen lagen al een tijdje klaar, het hout bestelden we in augustus en dat werd met een grote vrachtwagen gebracht. Allemachtig, wat een enorme stapel hout, en die moesten wij allemaal met z’n tweetjes op z’n plek zien te krijgen! Inderdaad met z’n tweeën, want gezien ons budget was uitbesteden geen optie. En dat is waar we nu nog steeds mee bezig zijn. De enige apparatuur die we hebben is een pannenlift en voor de rest gaat alles met de trap, met een glijbaan voor de dakpannen, met touwen en met menskracht. De eerste helft is nu bijna klaar en het ziet er nog prachtig uit ook. Pas als het complete dak op de schuur zit en de vloer is vervangen gaan we bekijken of het nog steeds haalbaar is om er twee 4-persoons gîtes van te maken.

De moestuin was dit eerste jaar een klein project, mede omdat we er weinig tijd aan konden besteden. Maar wat we geoogst hebben was ontzettend lekker, zo uit de tuin op je bord en natuurlijk biologisch. We hopen volgend jaar de moestuin nog een stuk uit te breiden.

Wij hebben een begin gemaakt met een zwembad op het terrein. Na de winter gaan we hier mee verder zodat het voor het zomerseizoen klaar is. Ook hebben wij bij het asiel een huisgenoot/hond gehaald, Nora. Ze is zo lief en gezellig, dat we hebben besloten dat onze gasten hun huisdier mee mogen nemen!

Het Franse leven

We zijn inmiddels goed gewend aan het Franse leven. We weten waar we heen moeten voor bouwmaterialen, voor informatie en voor onze boodschappen. De bank, de verzekeringen en de overige administratieve zaken zijn geregeld. We hebben erg leuk contact met onze buren, die zelfs vegetarisch voor ons hebben gekookt toen we uitgenodigd werden voor het eten. En dat is heel bijzonder voor Fransen!

Dingen die we ook (weer) willen gaan doen is het maken van kaas, het kweken van kiemen, fermenteren van groenten en het maken van eigen wasmiddel. Naast de moestuin en de nieuwe gîtes willen we ook in ons eigen huis nog van alles doen, want hier is tot nu toe weinig gebeurd omdat ‘gasten nou eenmaal voorgaan’. Verder staat er op ons lijstje om de omgeving nog meer te gaan verkennen dan toe nu toe gelukt is. We wonen in een natuurgebied, en het is hier ontzettend mooi in elk jaargetijde. Zeg maar: elke dag een cadeautje van de natuur. Daar willen we van genieten want ook daarvoor zijn we naar Frankrijk gekomen.

Er zijn nog zoveel leuke dingen te doen en te zien,we zullen ons voorlopig dus niet vervelen!

Hartelijke groet van Frans en Marleen Ferme les Arbres

Deel dit artikel