Het is alweer enkele maanden geleden dat we de camera van Ik Vertrek uitzwaaiden. Eindelijk weer wat rust om ons heen en tijd om flink aan de slag te gaan in onze B&B.

(Bekijk hier de uitzending van Peter en Rob)

Want hoewel het huis er prima bijstaat, zien we natuurlijk nog altijd genoeg klussen om het nog mooier te maken. Natuurlijk zijn we veel tijd bezig met onze gasten, zelfs middenin de winter krijgen we nog regelmatig ‘last minute’ boekingen. De gasten genieten duidelijk volop van onze rustige plek en de zonnige temperaturen.

We voelen ons steeds meer thuis in Pechão. Met de kerst hebben we bijvoorbeeld verschillende dorpsbewoners leren kennen op de kerstmarkt. Wat zijn Portugezen toch vriendelijk en gastvrij! Een van de hoogtepunten was kerstavond bij onze buren. Ze nodigde ons spontaan uit bij hun familiediner. Het was een geweldige ervaring. Met handen en voeten, drie woordjes Portugees en veel glimlachen hadden we een heerlijke avond. Gelukkig sprak de dochter Engels dus ze kon het nodige vertalen. Ook onze auto hebben we in het dorp gekocht. Ook hier bleek weer hoe vriendelijk de mensen hier zijn, of hoe we in Nederland ontwend zijn om elkaar een handje te helpen. De verkoper ging rustig een ochtend mee om ons te helpen de auto op onze naam te zetten en een Portugees rijbewijs aan te vragen. En ook met de APK keuring ging ze ‘voor alle zekerheid’ mee. Dat zijn dan trouwens geen snelle afspraken. Want voor elke officiële afspraak kan je rustig een ochtend uittrekken. De lange wachttijden en relaxte manier van leven zijn voor ons na al die maanden nog steeds wel wennen. Even snel een boodschap doen zit er gewoon niet in. Maar ja, was dat ook niet waarom we de stap hadden genomen?

Het aantal gasten groeit gelukkig snel. Voor de komende zomer beginnen we al behoorlijk vol te zitten. Sommige weken zijn we nu al volgeboekt. Na de rustige start in het najaar zijn we ook wel toe aan wat meer drukte. We genieten volop als we de gasten kunnen verwelkomen, wegwijs kunnen maken in de Algarve en soms een avond mee uit eten nemen. Een van de terugkerende hoogtepunten is de fado-avond in ons favoriete restaurant. Een onverslaanbare combinatie van heerlijke eten, sympathieke bediening en aan het eind van de avond een fado concert van een van de vaste zangers en gasten. Fado liederen staan bol van de emotie – of zoals dat hier heet saudade. Door onze taallessen begrijpen we langzaam ook wat meer woordjes en kunnen we ons steeds beter verstaanbaar maken. Ook al klinkt het allemaal erg stuntelig, de Portugezen waarderen het elke keer enorm als je een poging doet om hun taal te spreken!

Helaas hebben we enkele weken geleden afscheid moeten nemen van Darik, onze altijd enthousiaste Cocker Spaniël. Het voelt echt als een gemis omdat hij al zoveel jaren bij ons was en de hele verhuizing vrolijk en ontspannen heeft meegemaakt. Maar door ziekte en ouderdom ging het echt niet meer. Gelukkig is Siri –onze Rottweiler - kerngezond en Peter maakt elke dag lange wandelingen voor de nodige beweging.

Al met al voelen we ons erg thuis op onze nieuwe plek. Natuurlijk missen we onze vrienden en familie maar gelukkig krijgen we ook veel bezoek. Dit voorjaar komt ook Eva, ons petekind ons bezoeken en daar verheugen we ons zeer op! De gasten gaan tevreden naar huis en we hopen hier de komende tijd nog veel mensen een fijne vakantie te bieden. En mocht je ooit toe zijn aan een ontspannen vakantie in de Algarve, dan ben je natuurlijk van harte welkom in The White House.

Peter Mulder en Rob Does

Deel dit artikel