Ons leven hier aan het Tiszameer in Hongarije. We hebben er geen dag spijt van gehad om vervroegd te stoppen met werken en onze droom te verwezenlijken. En die wens is ook uitgekomen en na de nodige hobbels is het gelukt. De  grote opknapbeurt van de boerderij is klaar en we zijn dik tevreden over het eind resultaat. Het is niet moeilijk om te wennen aan deze relaxte cultuur en het klimaat is zo fijn.

blockquote
Je hebt ook niet veel nodig aan materie en geld om gelukkig te zijn
 

Er zitten nog nutteloze spullen ingepakt wat waarschijnlijk nooit uitgepakt gaat worden. Vaak geven we het hier weg. We zijn hier vrijwel altijd buiten en vergeten vaak welke dag het is. Als er gasten komen moeten we aan de agenda maar verder niet. Deze zomer was het al aardig druk met gasten. Ook de Hongaren hebben de weg naar onze stek gevonden.

Wonder boven wonder lukt de taal al aardig en de Hongaren vinden dat gebrabbel wel vermakelijk. Ze zijn heel geduldig met die Hollanders waarvan ze niet begrijpen wat wij hier eigenlijk doen. We komen eigenlijk tijd tekort omdat we graag lange  poestawandelingen maken en fietsen en we hebben hier vlakbij zelfs een zwembad te beschikking. Het tuinieren gaat goed en we moeten veel snoeien en groenten eten. De buurvrouw leert me hoe het allemaal in potten te conserveren. Kool, augurken en pruimenjam en als je wil palinka stoken.

De emigratie was een uitdaging en de bureaucratie is hier enorm, maar stap voor stap ga je er doorheen op Hongaars tempo. Dat tempo leer je dan vanzelf. De mensen zijn hier tevreden en heel hartelijk. Ze willen ondanks de taalhandicap met je kletsen onder de notenboom op een miniklapstoeltje.

De kinderen komen met regelmaat hier en de socialmedia is in deze tijd een groot gemak. We hebben niet het idee ver weg te wonen. We vinden hier alles wat we nodig hebben en genieten elke dag van het hier zijn met de vele vogels en verder geen geluid!

We denken niet dat we ooit terug gaan, als het aan ons ligt. We maken ons niet druk over later, we leven in het nu met de filosofie dat alles vanzelf op je pad komt dat nodig is. Het leven bestuurt jou en jij niet het leven.

Go with the flow.
Alex en Martina de Ruijter
Tiszafüred - Hongarije

Deel dit artikel