Wekelijks ontvangt zangeres Ilse DeLange op haar veranda in het Amerikaanse Nashville, een bekende Nederlandse artiest. Nashville is de geboortestad van de countrymuziek en samen ontdekken ze meer over deze muziek en het land.

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis komt naar Nashville om meer te weten te komen over de herkomst van de countrymuziek en wat voor invloed het leven op het platteland heeft op deze muziek. Veel countryliedjes zijn smartlappen; trieste levensverhalen die in muziek worden verwerkt.

Guus wil tijdens zijn reis in contact komen met een artiest die zijn of haar eigen smart heeft omgezet in nummers, met als doel voor Guus om muzikale inspiratie op te doen en zijn eigen emoties te verwerken in een nieuw lied.

7 juni om 21.30 uur op NPO 1 (hh) (deze uitzending komt te vervallen wegens eerbetoon aan Martine Bijl)

Barry Hay

Barry Hay, leadzanger van Nederlands succesvolste Rock 'n Roll band Golden Earring, is in Nashville met een zeer specifieke wens; om Brenda Lee, de lievelingszangeres van zijn moeder te ontmoeten. Bovendien wordt Brenda Lee al tientallen jaren bezongen in de wereldhit 'Radar Love' van de band.

Speciaal voor Barry gaat Ilse op zoek naar Brenda Lee, terwijl Barry een bijzondere ontmoeting heeft met Amerikaanse oorlogsveteranen. Inspirerende mensen met indrukwekkende levensverhalen. Verhalen die op vele fronten raakvlakken blijken te hebben met het bewogen levensverhaal van Barry zelf.

14 juni om 21.25 uur op NPO 1 (hh)

Marc-Marie Huijbregts

Marc-Marie Huijbregts is groot fan van countrymuziek. De rode draad door zijn leven en theaterstukken is de vraag: kan ik mijzelf zijn? En wellicht is hij daarom ook wat terughoudend om naar Nashville te komen, want het zuiden staat niet bepaald bekend om zijn tolerantie tegenover de homoseksuele gemeenschap.

Terwijl Marc-Marie onderzoekt wat daarvan waar is, probeert Ilse om Marc-Marie's grote idool Wynona Judd op te sporen. Wynonna Judd vormt samen met haar moeder in de jaren '80 The Judds. Goed voor 20 miljoen verkochte platen en 15 nummer 1 hits. Daarna start Wynonna een succesvolle solocarrière.

21 juni om 21.25 uur op NPO 1 (hh)

Douwe Bob

Douwe Bob is een groot liefhebber van outlaw country-sterren als Hank Williams en Johnny Cash. Douwe komt naar Nashville om uit te zoeken hoe het met het outlaw gehalte in de countrymuziek staat. Douwe Bob is een groot liefhebber van outlaw country-sterren als Hank Williams en Johnny Cash.

In hun liedjes wordt vaak gezongen over moord, het leven in de gevangenis en over het plegen van overvallen. Douwe bezoekt The Cabin, de opname studio van Johnny Cash, waar hij ook diens zoon ontmoet. Als ultieme afsluiter wil Douwe graag, zoals zijn grote held Johnny Cash, optreden in een gevangenis.

28 juni om 21.25 uur op NPO 1 (hh)

Ellen ten Damme

Wat was de positie van de vrouw binnen de countrymuziek? Om dit te onderzoeken komt Ellen naar Nashville. Ellen ten Damme is een echt multitalent: internationaal zangeres, actrice, danseres en circusartiest. De country scene is van oudsher een echt mannenbolwerk, waarin het leven van de hardwerkende man werd bezongen. Maar wat was de positie van de vrouw binnen de countrymuziek? Om dit te onderzoeken komt Ellen naar Nashville en beperkt zich niet alleen tot de muziek, maar kijkt ook naar de positie van de vrouw in de Amerikaanse samenleving.

In bijna de helft van de Amerikaanse gezinnen is de vrouw de kostwinner. In Nashville leeft ruim een op de drie gezinnen, waar een vrouw de kost verdient, onder de armoedegrens. Ellen bezoekt in Nashville Felicia die met haar zeven kinderen op een trailerpark woont.

5 juli om 21.25 uur op NPO 1 (hh)

Deel dit artikel