De 400 kilometer-tellende wandeltocht van Tijl Beckand begint in Arnstadt, de plek waar Johann Sebastian Bach van zijn 18e tot zijn 22e woonde. Na Arnstadt vertrekt Tijl via Gotha naar Mühlhausen.

In het programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' loopt Tijl Beckand de intensieve tocht die Johann Sebastian Bach in 1709 te voet aflegde. De toen 20-jarige componist liep van Arnstadt, de plek waar hij werkte als organist in de Neue Kirche, naar Lübeck, de stad waar zijn grote idool Buxtehude een concert gaf. In de eerste aflevering ontdekt Tijl in Arnstadt een heel andere Bach dan hij tot dan toe kende: geen norse en serieuze componist, maar een jonge, nonchalante jongen van 20.

Alles ademt Bach

In Arnstadt zijn ze trots op Bach: elk jaar vindt het Bach-Festival-Arnstadt plaats, ter ere van Bachs verjaardag. De stad loopt uit en wordt overspoeld met Bachactiviteiten. Tijl gaat op onderzoek uit en komt onder andere terecht bij een heuse musical: Bach der Rebell. Ook brengt hij een bezoekje aan de Neue Kirche, de plek waar Bach zijn eerste baantje als organist had. En dat orgel doet Tijl meer dan hij zelf had verwacht.

blockquote
Standing so close is so, so special...
Tijl Beckand over het orgel in de Neue Kirche

Liefde voor het orgel

Als uitstapje gaan Tijl en het team naar Eisenach, de geboorteplaats van Bach. Hier, in de Georgenkirche, kroop een kleine Bach rondom het orgel van zijn oom Johann Christoph. De liefde voor het instrument werd hem hier met de paplepel ingegoten.

Op weg naar Mühlhausen

Nu Tijl de jonge Bach een beetje beter heeft leren kennen, is het tijd om van start te gaan. Wandelschoenen aan, blarenpleisters op en eten in de rugzak: Tijl is klaar om te vertrekken! Het plan? Via industriestad Gotha op weg naar de eerste stop op de route: Mühlhausen.

Deel dit artikel