Tijl Beckand loopt in 'Tijl in het voetspoor van Bach' 400 kilometer dwars door Duitsland, op zoek naar mooie verhalen over componist - en tevens Tijls grote held - Johann Sebastian Bach. Om deze wandeltocht zo goed mogelijk in beeld te brengen, reed de crew met camera en geluid (en een grote doos blarenpleisters) in een busje achter Tijl aan. Hoe heeft het team de reis ervaren? Regisseur Richard, projectleider Josine en cameraman David vertellen meer.

Regisseur Richard Valk

Soms liggen je verwachtingen op een totaal ander spoor dan de werkelijkheid, maar is die werkelijkheid eigenlijk nog fascinerender. Dat overkwam mij toen ik tijdens mijn research in Arnstadt hoorde dat er op de geboortedag van Bach gekookt zou worden zoals in de tijd van Bach. En aangezien wij op die dag zouden starten aan de voettocht van 'Tijl in het voetspoor van Bach', dacht ik dat dat wel eens een prachtig onderdeel in de eerste aflevering kon zijn. Ik zag een oude bistro voor me. Donker bruin, oud hout. Kaarsen waar het kaarsvet uit droop en veel verkleurde gordijntjes.  Achterin de bistro stond dan een dikke kok, in een oven op houtvuur, een zwijnenbout aan een spit, langzaam rond te draaien. Die verwachting klopte dus niet... Maar dan ook totaal niet. Alleen de dikke kok klopte, maar de bistro bleek een keukencentrum(!) en de kaarsen bleken hard TL-licht. En ook de aan oven kwam geen vuur te pas, want er was een spiksplinternieuwe combi-oven. Toch was de avond fantastisch. Er werden duiven klaar gemaakt zoals in de tijd van Bach. De plaatselijke bevolking was uitgelopen, evenals een fotograaf van de lokale krant en zelfs de organist, die we diezelfde middag nog gefilmd hadden, was er. Het keukencentrum toverde langzaam om van een kille, kale plek in een surrealistische setting uit een David Lynch-film en de geur maakte dat je met je ogen dicht jezelf even in een bistro uit 1700 waande. Alleen de kok bleef…. tja laat ik zeggen….eigenaardig, maar daarvoor moet je de aflevering echt zien.

Richard en Tijl in Arnstadt
Bron: Night of Comedy/AVROTROS
Richard en Tijl in Arnstadt
Richard en Tijl in Arnstadt

Projectleider Josine Olgers

Voor 'Tijl in het voetspoor van Bach' reisde ik mee naar onder andere Arnstadt, het beginpunt van de reis. Eén van de eerste plekken die we bezochten was de Bachkirche, waar een ontmoeting met de organist van de kerk op de planning stond. Waar ooit Bach het orgel hier bespeelde, was het nu Jörg Reddin. Ik was niet bij de ontmoeting, er moest nog iets geregeld worden, en ik kwam de kerk later binnen. Ik nam plaats op een bankje beneden achterin de kerk en ving vlagen van het gesprek van Tijl met Jörg op. Bij de vraag van Tijl of hij een stukje wilde spelen, hoorde ik Jörg twijfelen. Maar gelukkig deed hij het, want het was een fantastisch begin van de reis. De orgelmuziek is zo mooi en intens in de kerk, het kwam echt binnen. Later, toen de crew benedenkwam, bleek dat iedereen dat had gevoeld. Een stukje magie dankzij de muziek van Bach op een plek waar Bach ook is geweest: een beter begin konden wij ons niet wensen! 

De Bachkirche in Arnstadt
Bron: Josine Olgers
De Bachkirche in Arnstadt
De Bachkirche in Arnstadt

Cameraman David Vaessen

“We gaan met Tijl wandelen door Duitsland”. Met deze woorden werd bij mij het startsein gegeven voor het draaien van een nieuw verhaal over Bach. “Wandelen? Door Duitsland?” Daar begon voor mij als cameraman meteen de uitdaging. Hoe vang je iemand op beeld die een tocht dwars door Duitsland gaat maken? Het zat hem niet in de vele loopshots van Tijl en niet in de close-up’s van zijn wandelschoenen. Het gevoel van de wandeltocht werd voor mij visueel duidelijk in de rijkheid van de veranderende omgevingen. Van grasvlaktes tot hooggebergtes. Van heksen en organisten tot gebakken duif. En vooral de vele kerken, pleinen, biertjes en Bachprullaria. Een waar feest: het was elke kilometer waard.

Het camerateam in Arnstadt
Bron: Night of Comedy/AVROTROS
Het camerateam in Arnstadt
Het camerateam in Arnstadt

Deel dit artikel