Tijl Beckand is terug! In het AVROTROS-programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' wandelt Tijl dwars door Duitsland, op zoek naar het wonderlijke verhaal achter de 400 kilometer-tellende voettocht die componist Bach in 1709 aflegde.

Johann Sebastian Bach was 20 jaar oud toen hij bij zijn werkgever, de Neue Kirche in Arnstadt, vier weken vrij vroeg. Zijn missie? Componist en organist Dietrich Buxtehude, zijn allergrootste idool, een keertje live horen spelen. Buxtehude werkte op dat moment in de Noord-Duitse plaats Lübeck, zo'n 400 kilometer ten noorden van Arnstadt. Bach trok zijn wandelschoenen aan en ging op weg.

Van Arnstadt naar Lübeck

In plaats van de vier geplande weken, bleef Bach maar liefst vier maanden weg. De lange voettocht bleek een cruciale tijd te worden in het leven van Bach, op zowel persoonlijk als muzikaal vlak. Hoe beleefde hij deze veelbetekenende reis? Hoe vormde het hem als mens? En wat deed het met zijn muziek? Dat zijn precies die dingen die Tijl Beckand wil weten. In vier afleveringen wandelt hij van Arnstadt naar Lübeck, met af en toe een uitstapje naar een locatie die een belangrijke rol speelde in het leven van de jonge componist. De prachtige route gaat dwars door steden, kleine plaatsjes en ongerepte natuur, en aan de hand van de omgeving, andere musici en geschreven geschiedenis duikt Tijl in de verhalen achter de bijzondere reis. Er wordt niet alleen teruggeblikt, maar ook vooruit gekeken. Want welke rol speelt Bach tegenwoordig nog in de samenleving? 

'Tijl in het voetspoor van Bach': vanaf dinsdag 8 oktober vier weken lang om 21:10 uur op NPO 2


→ Wekelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws op klassiek gebied? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van AVROTROS Klassiek, vol interessante concerttips, aankondigingen van nieuwe programma's op radio en tv en unieke prijsvragen!

Deel dit artikel