In het AVROTROS-programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' loopt Tijl Beckand de 400 kilometer-tellende voettocht die de grote Johann Sebastian Bach in 1709 aflegde. De toen 20-jarige componist trok de wandelschoenen aan en ging op pad naar de Noord-Duitse stad Lübeck, waar hij zijn grote idool Buxtehude live wilde zien spelen. Benieuwd naar de bijzondere en veelbetekenende tocht? Volg de looproute en ontdek de locaties die Bach en Tijl bezocht hebben!

De wandeltocht start in Arnstadt, in het midden van Duitsland. In deze stad had Bach een aanstelling als organist en cantor van de Neue Kirche. Johann Sebastian was niet de eerste Bach die in de plaats neerstreek - vele familieleden gingen hem al voor. Van Arnstadt liep hij richting het noorden naar industriestad Gotha, vooral bekend om het prachtige barokslot Friedenstein. Van Gotha ging hij door naar de middeleeuwse stad Mühlhausen, het Harz Gebergte in Brocken, het Nedersaksische Gifhorn en Universiteitsstad Lüneburg. De laatste stop voor de eindlocatie was Mölln, de plek waar volgens de geschiedenisboeken Tijl Uilenspiegel begraven ligt. Met 400 kilometer in de benen werd uiteindelijk Hanzestad Lübeck bereikt.

Van geboortehuis tot trouwkapel

In het programma bezoekt Tijl Beckand ook nog wat plekken die belangrijk waren in het leven van Bach, maar niet op de route liggen. De eerste plek is Dornheim, waar Bach in 1707 met zijn eerste vrouw Maria Barbara trouwde. In Eisenach gaat Tijl langs Bachs geboortehuis (tegenwoordig het Bachhaus, een museum geweid aan de componist). Weimar was tot twee keer toe de woonplaats van Bach en in Potsdam schreef hij zijn 'Musicalisches Opfer'. En natuurlijk kan Leipzig niet ontbreken: in deze stad werkte Bach van 1723 tot 1750 als Thomascantor - artistiek leider en dirigent van het wereldberoemde Thomanerchor.

Bekijk de wandelroute

Tijl in het voetspoor van Bach zie je vanaf dinsdag 8 oktober vier weken om 21:10 uur op NPO 2.

Deel dit artikel