Tijl in het voetspoor van BachPreloader
Tijl in het voetspoor van Bach

Over Tijl in het voetspoor van Bach

Tijl en de regisseur in Arnstadt
Bron: AVROTROS/Night of Comedy
Tijl en de regisseur in Arnstadt
Tijl en de regisseur in Arnstadt

In het AVROTROS-programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' wandelt Tijl Beckand in vier afleveringen van Arnstadt naar Lübeck: de voetreis die de toen 20-jarige Johann Sebastian Bach in 1705 aflegde om zijn idool componist en organist Buxtehude te ontmoeten. Het was de bedoeling dat Bach maar eventjes in het Noord-Duitse Lübeck zou blijven, maar hij begon uiteindelijk pas na zestien weken weer met de tocht terug naar huis. En dat terwijl hij bij zijn werkgever, de kerk in Arnstadt, maar een paar weken vrij had gevraagd. De 400 kilometer-tellende voettocht groeide uit tot een cruciaal en veelbetekenend punt in het leven van Bach, zowel op persoonlijk als muzikaal vlak. 

Langs de prachtige route, dwars door steden én ongerepte natuur, ligt een schat aan verhalen. Ook neemt Tijl af en toe een uitstapje naar plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de componist. Aan de hand van plaatsen, mooie landschappen, andere musici en geschreven geschiedenis ontdekt Tijl meer over Bach en zijn tocht. Hoe beleefde de jonge componist dit? Hoe vormde het hem als mens? En wat deed het met zijn muziek? Er wordt tijdens de route van 400 kilometer niet alleen teruggeblikt, maar ook naar het heden gekeken: welke rol speelt Bach nu nog in onze maatschappij?

Na de uitzendingen op NPO 2 kun je op NPO 2 Extra nog even verder genieten van Bach met een paar volledige Bachconcerten, door onder anderen Hofkapelle München, Musica Amphion en celliste Lucia Swarts. De concerten worden voorafgegaan door een inleiding van Tijl.

Tijl in het voetspoor van Bach zie je vanaf dinsdag 8 oktober vier weken lang om 21:10 uur op NPO 2