Een moment van zelfreflectie met Ray en Dai na dagen van haast onafgebroken actie. Zijn deze acht cursisten commando waardig? Vervolgens mogen ze alles wat ze de afgelopen dagen hebben geleerd laten zien in één missie: blijven ze onder fysieke uitputting nog scherp genoeg om de juiste beslissingen te maken?

blockquote
Hoe verder we komen in het traject van dit kamp, hoe dichter we de werkelijkheid benaderen van een commando speciale operaties.
Ray

Cursist meldt zich, instructeur! 

Eén voor één melden de cursisten zich bij Ray en Dai voor een individuele evaluatie. De prestaties van de afgelopen dagen worden hier beoordeeld én ze moeten zich hiervoor verantwoorden. Bezitten ze de kwaliteiten van een commando? Waar moeten ze nog aan werken? En is daar nog wel tijd voor? Tussen de evaluaties door krijgen de commando’s les in wapenonderhoud en arrestatietechnieken, want een commando zit nooit stil. 

Staan blijven! 

De cursisten stappen de viertonner in voor een ‘direct action’ opdracht, één van de hoofdtaken van het Korps Commandotroepen. Een commando speciale operaties moet tijdens en na loodzware fysieke omstandigheden mentaal kunnen blijven presteren en de juiste beslissingen nemen, ook beslissingen over leven en dood. Dit gaan de instructeurs testen in deze opdracht. Houden de cursisten het hoofd koel? 

Aflevering 8 van Kamp Van Koningsbrugge zie je zaterdag 19 december om 20.30 uur op NPO 1. 

Deel dit artikel