Kijk jij Kamp Van Koningsbrugge en wil je nu meer weten over het Korps Commandotroepen (KCT)? (Foto: Majoor de Graaff, Hoofd werving & selectie KCT)

Het Korps Commandotroepen (KCT) vormt de Special Forces van de Koninklijke Landmacht. Het KCT is de enige eenheid binnen Defensie waar je zowel als burger of militair direct kan toetreden tot het unieke werkveld van Speciale Operaties. De Commando is in staat om individueel of in een kleine groep strategische operaties uit te voeren, hiermee onderscheidt hij zich van andere militairen. Hiervoor moet je wel beschikken over een uitstekend fysiek en mentaal profiel. Om toegelaten te kunnen worden tot deze exclusieve groep militairen staat je daarom een zeer zwaar selectie- en opleidingstraject te wachten. Hierdoor staat het KCT ook wel bekend als het hoogst haalbare.

Klik hier voor het trainingsschema van het KCT

Commando’s worden over de hele wereld ingezet, vaak in geheime missies, onder de meest complexe en extreme omstandigheden. Je kunt ingezet worden voor korte snelle acties tot operaties van meerdere dagen.

Hoe word je een commando? 

Kamp Van Koningsbrugge is geen opleidingstraject, maar een mentale en fysieke krachtmeting.

Het selectietraject voor het KCT heeft als doel de enthousiasteling in stappen te laten ondervinden of hij/zij in staat is de baan als Commando aan te kunnen. Voor de opleiding tot Commando speciale operaties is er twee keer per jaar een instapmoment voor het sollicitatietraject.

De fysieke basiseisen bestaat uit vier onderdelen, waarbij de volgende minimale eisen worden gehanteerd: 

  • Coopertest: 12 minuten hardlopen, minimaal 2800 meter.
  • Opdrukken: 2 minuten, minimaal 30 keer.
  • Sit-ups: 2 minuten, minimaal 40 keer.
  • Optrekken (chinning): geen tijd, minimaal 6 keer van volledig uithangen tot kin boven stang

Naast deze fysieke eisen, moet je natuurlijk ook denken aan een psychologisch onderzoek en medische keuring. Klik hier als je meer wilt weten over het KCT. 

Deel dit artikel