Ray en Dai hebben je meegenomen in een online trainingsprogramma. Ben jij klaargestoomd en wil je, net als de cursisten uit Kamp Van Koningsbrugge, écht deelnemen aan de Elementaire Commando Opleiding (ECO) van het Korps Commando Troepen (KCT)? Lees dan snel verder. 

Elementaire Commando Opleiding

Ben jij klaargestoomd en wil je écht deelnemen aan de Elementaire Commando Opleiding van het Korps Commando Troepen? Schrijf je dan in op de website van het Korps Commando Troepen voor de kennismakingsdagen. Het Korps Commando Troepen is elk jaar naarstig op zoek naar mannen én vrouwen die uit het juiste hout gesneden zijn. Om je nog beter voor te bereiden heeft het Korps Commando Troepen een 16 weken durende training opgesteld.

Kennismakingsdagen

Nadat je hebt getraind, is de eerstvolgende stap jezelf aanmelden bij de kennismakingsdagen. Bij deze kennismakingsdagen kan je laten zien wat je in huis hebt en hoor je of je door mag naar de echte opleiding: de ECO. In deze video geeft Ray nog een paar tips en tricks die je gaan helpen om de 16 weken durende training goed af te ronden zodat je straks helemaal ready bent.

blockquote
Volg de trainingstips op, doe je best en haal het onderste uit de kan!
Instructeur Ray

Motivatie

Ten eerste is jouw intrinsieke motivatie het belangrijkst: wil je dit wel écht? Die speelt een cruciale rol bij het behalen van de kennismakingsdagen. Jij hebt de wil om te slagen en de wil om die groene baret te halen om zo uiteindelijk commando te worden in één van onze ploegen. Naast gemotiveerd moet je uiteraard ook fit zijn. De commando-opleiding is namelijk één van de zwaarste. Zo niet, dé zwaarste opleiding binnen heel Defensie.

Training8
Ben jij uit het juiste hout gesneden om commando te worden?
Training8

Trainings tips

 • Train niet alleen de oefeningen die je leuk vindt, maar werk vooral aan dingen waar je minder goed in bent. Zorg dat je allround fit bent. 
 • Laat een vriend, ouder of kennis jouw trainingsmoment bepalen. Bijvoorbeeld midden in de nacht, of op een moment dat je daar eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. 
 • Train niet alleen met goed weer maar ook als het regent, stormt of juist bloedheet is. 
 • Herhaal blok twee, drie en/of vier uit het trainingsschema en ga deze trainingen verzwaren. Dit doe je door de hardlooptraining in het bos, duinen of op het strand te doen. De ondergrond maakt het zwaarder. Doe je training eens met een rugzak om of stevige wandelschoenen in plaats van hardloopschoenen. Je merkt dat de omstandigheden zwaarder worden en jij ook sterker wordt.
 • Probeer ergens een survival run of obstacle training te doen. Ga dan voor de winst en laat zien dat je niet opgeeft.
 • Voer de zwemtraining uit het schema eens uit met je kleren aan en zorg dat je ook dan alle zwemtechnieken goed beheerst. Probeer ook eens om 35 meter onder water te zwemmen zonder boven te komen.
 • Zoek een trainingspartner die aan jou gewaagd is. Dit zorgt voor gezonde concurrentie en werkt motiverend. Misschien hebben we er wel twee commando’s bij!

Algemene tips

 • Zorg dat je goed ingelopen stevige schoenen hebt en neem deze ook mee naar de kennismakingsdagen. 
 • Stel een doel voor jezelf en blijf die scherp houden. Vooral als je het zwaar hebt of even niet meer ziet zitten. Bijvoorbeeld als je herstellende bent van een blessure. Zorg er altijd voor dat je in beweging blijft. Beter één dag wat minder getraind dan helemaal niet getraind.
 • Stel ook tussentijdse kleine haalbare doelen voor jezelf en blijf daar op focussen. 
 • Zorg dat alle trainingen in je voorbereiding veilig zijn, je blessurevrij blijft en je jezelf niet overtraint. 
blockquote
Beter één dag wat minder getraind dan helemaal niet getraind.
Instructeur Ray

Één ding hebben de instructeurs niet in de hand. En dat ben jij. Het is aan jou hoe graag je dit wilt en hoe goed je je gaat voorbereiden. De commando-instructeurs hopen je tegen te komen op een van de kennismakingsdagen. Tot die tijd: laat je niet pakken!

Deel dit artikel