Jort Kelder en Alexander Klöpping gaan met elkaar in discussie over de nieuwe tijd waarin technologie een steeds belangrijkere rol gaat spelen. In deze aflevering komen we er achter wat dit betekent voor ons vervoer.

Uitzending woensdag 17 april om 22.10 uur op NPO 1, daarna is de uitzending hier terug te kijken.

Mag een zelfrijdende auto fouten maken?

De kortste weg van A naar B is een rechte lijn. Toch zitten mensen liever in de auto dan in de trein. Met dank aan de automobiel konden we verder, sneller en mooier naar onze bestemming. Het gaf onafhankelijkheid en avontuur. Maar toen iedereen een auto kreeg, stonden we in de file. Autonomie veranderde in afhankelijkheid. Helaas voor de liefhebber heeft de auto (hét apparaat van de 20e eeuw) in de huidige vorm zijn langste tijd gehad. De toekomst geeft ons de digitale deelstep. Dat is beter voor het klimaat en veel efficiënter.

Brandstof wordt vervangen door batterijen en zelf sturen hoeft niet meer. Het wordt dus veiliger op straat, want computers zijn slimmer dan mensen. Waarheen leidt de weg? Hoe gaan we ons verplaatsen en waar gaan we dan naar toe? Welke impact hebben deze vernieuwingen op het welzijn van de avontuurlijke mens die graag onafhankelijk wil zijn?

Deel dit artikel