Geld moet rollen, maar dat kan bijna niet meer. De munt is aan het verdwijnen en wordt vervangen door digitaal geld. Het huishoudboekje en het spaarvarken veranderen langzaam in een software-pakket.

Grote (inter)nationlale websites zijn tech-reuzen die via online aankopen een schat aan big data verzamelen. In China kun je al betalen met gezichtsherkenning: smile and pay. Is dat wenselijk? Wat gebeurt er als cash verdwijnt? Worden we dan niet veel te afhankelijk van banken en overheden of zorgen nieuwe systemen er juist voor dat alles efficiënter en veiliger wordt? In twintig jaar tijd is online winkelen in no time de normaalste zaak van de wereld geworden. De 'retailpocalypse' is een feit, de fysieke winkel dreigt in zijn huidige vorm te verdwijnen. Maar als je 24/7 iets kan kopen, heeft wat je koopt dan nog wel waarde? De retourindustrie zorgt in ieder geval voor bergen met afval. Jort pleit daarom voor exclusiviteit en kwaliteit.

Amazon-slaafjes

De Jort

Het verdwijnen van cash geld in de toekomst is niet uitgesloten. Maar tegenwoordig betalen we nog graag contant. Op vakantie, voor de parkeerautomaat of gewoon, omdat we het vertrouwen en het graag op zak hebben. Daarom gaat Jort Kelder op een missie. Hij reist af naar 's Rijks Munt in Utrecht, om een speciale munt te maken waar mensen weer écht vertrouwen in hebben: De Jort. Er zijn er maar een paar gemaakt, en jij kunt er één winnen!

Deel dit artikel