Wie was die mysterieuze man die op de deur van de stervende Mozart klopte en om een requiem vroeg? En waarom heeft Brahms zo ontzettend lang gewacht met zijn 'Eerste symfonie'?

In Ken uw Klassieken storten bekende dirigenten zoals Daniele Gatti en Jules van Hessen en musici van Het Koninklijk Concertgebouworkest zich op de verhalen achter de mooiste meesterwerken van de grootste componisten. Aansluitend zie je de uitvoering van het werk door Het Concertgebouworkest.

Mozarts ‘Requiem’
​​​​​Terwijl Mozart doodziek op de bank lag, klopte er een mysterieuze man op zijn deur. Hij gaf de stervende componist de opdracht tot het componeren van een requiem. Wie was die man? En hoe moest het verder met het werk toen Mozart overleed? Dirigenten Jules van Hessen en Thomas Hengelbrock en musici als violiste Nienke van Rijn en trombonist Nico Schippers vertellen je alles over het werk. Aansluitend zie je de uitvoering van het 'Requiem' (met de voltooiing van Süszmayr) door Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Thomas Hengelbrock.

Ken uw Klassieken: Mozarts 'Requiem'

Brahms’ ‘Symfonie nr. 1’
De ‘Eerste symfonie’ van Johannes Brahms is één van de mooiste symfonieën ooit geschreven. Zoals fagottist Gustavo Núñez het mooi verwoordt: "Het is seks, drugs & Johannes Brahms." Toch wachtte de componist met het schrijven van dit werk tot hij al diep in de veertig was. Hij was bang - maar waarvoor? Dirigenten Jules van Hessen en Daniele Gatti en musici als fluitiste Emily Beynon gaan op onderzoek uit. Aansluitend zie je de uitvoering van de 'Symfonie nr. 1' door Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

blockquote
Het is seks, drugs en Johannes Brahms.
Gustavo Núñez over Brahms
Ken uw Klassieken: Brahms' 'Symfonie nr. 1'

Schuberts ‘Symfonie nr. 8 - Onvoltooide’
Franz Schubert begon in 1822 aan zijn ‘Symfonie nr. 8’, die later de bijnaam de ‘Unvollendete’ heeft gekregen. Waarom hij ermee stopte is een twistpunt onder musicologen, maar na twee delen - normaliter heeft een symfonie er vier - was de componist er klaar mee en presenteerde hij de bladmuziek aan de Steiermärkischen Musikverein als een voltooid werk. Ook de nummering is verwarrend: Schuberts ‘Grote Symfonie’ kreeg nummer 7, waardoor de ‘Unvollendete’ nummer 8 kreeg. Maar de ‘Grote’ kreeg later toch nummer 9, en nummer 7 ging naar een andere onvoltooide symfonie. Een lang verhaal kort: er hangt veel mysterie en onduidelijkheid rondom het werk. Ken uw Klassieken stort zich erin en gaat op zoek naar de feiten. Aansluitend zie je de uitvoering van de 'Symfonie nr. 8' door Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Thomas Hengelbrock.

Ken uw Klassieken: Schuberts 'Symfonie nr. 8 - Onvoltooide'

Respighi’s ‘La fontane di Roma’ en Verdi’s ‘I Vespri Siciliani’
De Italiaanse componist Ottorino Respighi schreef begin 20e eeuw zijn ‘Romeinse trilogie’, bestaande uit drie symfonische gedichten waarin de stad Rome de hoofdrol heeft. Eén van die werken is ‘Le fontane di Roma’. Hij schreef het tijdens zijn positie als professor voor compositie bij het Liceo Musicale di Santa Cecilia. Het werk bestaat uit vier delen, namelijk vier fonteinen: de Fontein van Valle Giulia, de Tritonfontein, de Trevifontein en de Villa Medici Fontein. Bekende musici en dirigenten nemen een duik en pluizen Respighi's werk uitvoerig uit. Daarnaast wordt er een blik geworpen op Verdi's 'I Vespri Siciliani'. Aansluitend zie je de uitvoering van 'La fontane di Roma' en 'I Vespri Siciliani' door Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

Ken uw Klassieken: Respighi’s ‘La fontane di Roma’ en Verdi’s ‘I Vespri Siciliani’

Deel dit artikel