In Ken uw Klassieken duiken musici en dirigenten in het laatste orkestwerk dat Rachmaninoff (1873-1943) componeerde: zijn 'Symfonische dansen' (1941).

Hij woonde toen al als beroemd en rijk pianist in Beverly Hills, maar de muziek heeft nog altijd een sterke Russische sfeer. Dirigent Otto Tausk en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest vertellen waar dat in zit. Maar ook hoe bijzonder het is dat Rachmaninoff een belangrijke partij voor de saxofoon schreef en dat de uitvoerende saxofoniste van het KCO zegt: “Het liefste zou ik Rachmaninoff bellen en bedanken voor de prachtige muziek die hij voor mijn instrument geschreven heeft.” 


Symfonische dansen
Rachmaninoff schreef zijn compositie 'Symfonische dansen' tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. Het is het laatste werk dat hij ooit schreef. Eigenlijk was Rachmaninoff allang gestopt met componeren en dirigeren; hij concentreerde zich op zijn carrière als pianist. Maar toen hij een zomerhuisje huurde in het Amerikaanse Long Island, waar een geweldige vleugel stond, had hij opeens een creatieve uitbarsting en schreef hij zijn 'Symfonische dansen'. In eerste instantie vervolmaakte hij de versie voor twee piano's vierhandig, waarna hij doorging met de orkestratie voor orkest. Het werk zit vol nostalgie en herinneringen aan Rachaninoffs vroegere composities. Het hoofdthema van zijn 'Eerste Symfonie' is goed terug te herkennen, eveneens de finale uit zijn koorwerk op. 37.

Bekijk de 'Symfonische dansen' van Rachmaninoff door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edward Gardner:

Bekijk HD-concerten van Rachmaninoff in de afspeellijst op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek:

Deel dit artikel