Het is misschien wel de allermooiste aria ooit geschreven: Dido's klaagzang 'When I am Laid in Earth' van Henry Purcell. Leg je zakdoekjes maar vast klaar...

De aria 'When I am Laid in Earth' zelf live beleven?
Woensdag 25 april speelt de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Robert King de opera ‘Dido en Aeneas’ in TivoliVredenburg te Utrecht. De rol van Dido wordt die avond vertolkt door mezzosopraan Marianne Beate en bas Matthew Brook kruipt in de rol van Aeneas. Theorbespeler Mike Fentross geeft vantevoren een interessante inleiding op het stuk. Wil je erbij zijn? De kaartverkoop is gestart: 


De dood in melodievorm
‘Dido en Aeneas’ is een kameropera van de Engelse componist Henry Purcell. De opera wordt gezien als zijn absolute meesterwerk, met als dramatisch en tranentrekkend hoogtepunt de aria ‘When I am Laid in Earth’ - de sterfscène van Dido. De melodielijn van de aria, waarin Purcell een Lamento bas gebruikt (een dalende, geharmoniseerde baslijn), symboliseert de dood. Tragisch, maar ongelooflijk mooi.

1. 'When I am Laid in Earth' door Anneke van Giersbergen
In het eerste seizoen van De Tiende van Tijl stortte rockchick Anneke van Giersbergen zich op Dido's klaagzang. Het resultaat was adembenemend mooi en Anneke werd verliefd op klassiek. De liefde was zo heftig, dat ze een aantal jaar later op tournee ging met een show vol klassieke aria's.

Anneke van Giersbergen zingt 'When I am Laid in Earth'

2. 'When I am Laid in Earth' door Jessye Norman
De Amerikaanse zangeres Jessye Norman zingt klassiek, opera en jazz, maar werd vooral beroemd door haar uitvoering van Strauss’ ‘Vier Letzte Lieder’. In 2006 won ze de Klassieke Edison Oeuvreprijs.

3. 'When I am Laid in Earth' door Andreas Scholl
Weer eens wat anders: de partij van Dido ingezongen door een man. Andreas Scholl is een geliefde Duitse countertenor, gespecialiseerd in barokmuziek. Hij begon zijn carrière als 7-jarig jongetje bij het Gregoriaanse jongenskoor van Kiedrich. De stem van een contratenor komt overeen met die van een vrouwelijke alt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de falset.

Deel dit artikel