In mei 2020 vindt in Rotterdam het Eurovisie Songfestival plaats. De organisatie is in handen van NPO, NOS en AVROTROS, in coproductie met de EBU. Tijdens de Grand Final op zaterdag 16 mei staan er diverse spetterende acts op het podium, waaronder een speciaal voor het Songfestival samengesteld symfonisch orkest.

Tijdens de interval van de finale verzorgt de Nederlandse dj Afrojack een spectaculaire act. Dit doet hij samen met een uniek orkest en koor, samengesteld uit jonge getalenteerde musici van Codarts Rotterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Dat maakte Head of Show Gerben Bakker op maandag 9 maart bekend in de show van Bart Arens op NPO Radio 2. "We gaan iets heel speciaals doen", aldus Bakker. Niet eerder stonden er zoveel mensen tegelijkertijd op het eurovisiepodium: de dj wordt vergezeld door 65 man orkest, een 25-koppig gospelkoor en een danscrew van 40 man.

blockquote
Dj Afrojack wordt vergezeld door 65 musici, 25 gospelzangers en 40 dansers.
Gerben Bakker, Head of Show Eurovision 2020


Stichting Orkestkeuken assisteerde bij de totstandkoming van dit orkest. In februari 2020 vonden er audities plaats, waarbij jonge professionele musici én studenten werden opgeroepen zich te melden bij de organisatie. "Met deze audities geven we jong Nederlands muziektalent de kans om zich op een unieke manier te presenteren aan de wereld," zei Bakker voorafgaand aan de audities. “Met een bijzonder optreden door een groot symfonieorkest willen we laten zien wat Nederland op dit gebied in huis heeft."

Cross-over van muziekstijlen

Het thema van het Songfestival is Open Up en dat komt tot uiting bij de intervalact. Bakker: "We willen heel graag verschillende stijlen met elkaar verbinden. Afrojack gaat daarom optreden met een live orkest, 65 man. Jonge muzikanten die we allemaal geselecteerd hebben van de conservatoria in Nederland. Het wordt een cross-over van allemaal muziekstijlen." De houtblazers, koperblazers, strijkers, percussionisten, harpisten en zangers zijn zaterdag 16 mei 2020 te bewonderen op het podium van Rotterdam Ahoy - en natuurlijk live op NPO 1.

A trip down memorylane: 65 jaar songfestival

Naast de spectaculaire act van Afrojack, wordt er ook teruggekeken op 65 jaar songfestivalgeschiedenis. Vroegere winnaars, waaronder Lenny Kuhr, Getty Kaspers en Duncan Laurence, brengen een medley van winnende liedjes. Daarnaast zingt Glennis Grance haar songfestivalhit 'My impossible dream'.

Méér Muziek in de Klas

De stichting Méér Muziek in de Klas is in 2020 maatschappelijk partner van het Eurovisie Songfestival. Hiermee betrekt de organisatie basisschoolkinderen op actieve wijze bij het muziekfestival. Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel kwalitatief muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en biedt binnen deze samenwerking een gratis songfestivalactivatieprogramma aan, inclusief digitaal lespakket.  Met dit programma worden kinderen door bekende artiesten gestimuleerd om zelf muziek te maken. Ook staat de scholenmuziekwedstrijd Lang Leve de Muziek Show van AVROTROS in 2020 in het teken van het Eurovisie Songfestival.

De Nederlandse inzending: 'Grow' van Jeangu Macrooy

Nederland wordt tijdens het Eurovisie Songfestival 2020 vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy. Tijdens de finale op zaterdag 16 mei zingt hij het autobiografische nummer 'Grow'. Jeangu over 'Grow': "Ik geloof in de verbroerende kracht van muziek. Het is de reden dat ik doe wat ik doe."

Deel dit artikel