Hij verbond de late romantiek met de vroege moderne periode en gold als de grootste en belangrijkste componist van zijn tijd (en tegenwoordig nog steeds): de Oostenrijkse componist en dirigent Gustav Mahler (1860 - 1911). Eén van zijn grootste talenten was het samenbrengen van zang met instrumentale muziek. Hij schreef onder meer tien symfonieën (waarvan eentje onvoltooid), vijf volledige cycli van orkestliederen en een aantal verrassende kamermuziekwerken. Duik in het repertoire van de briljante componist met deze zes prachtige concertopnames. 

1. Mahlers 'Symfonie nr. 1'

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz speelt de vier delen van de prachtige ‘Eerste symfonie’, bijgenaamd ‘Titan’.


2. Mahlers 'Pianokwartet'

Violist Boris Brovtsyn, altviolist Amihai Grosz, cellist Boris Andrianov en pianist Inon Barnatan spelen Mahlers ‘Pianokwartet in a’ tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht in 2010. Het is een vrij uniek stuk, want het is Mahlers enige bewaarde werk voor kamermuziek zònder vocale partijen.


3. Mahlers 'Symfonie nr. 3'

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz, het Groot Omroepvrouwenkoor, het Nationaal Kinderkoor en alt Tamara Mumford brengen Mahlers 'Symfonie nr. 3’. De symfonie is een lofzang op de natuur, vol kabbelende beekjes en fladderende vlinders, maar ook angstaanjagende oerkrachten.


4. ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ uit Mahlers ‘Rückert-Lieder’

Het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok zingt 'Ich bin der Welt abhanden gekommen' (in een bewerking voor koor a cappella) uit Mahlers 'Rückert-Lieder'. Deze cyclus bestaat uit vijf zelfstandige liederen, met gedichten van de Duitse dichter Friedrich Rückert. De Nederlandse vertaling van dit lied is ‘Voor de wereld ben ik voorgoed verloren’.


5. Mahlers 'Symfonie nr. 9'

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz speelt de prachtige, maar vrij verdrietige ‘Negende symfonie’. Deze symfonie is Mahlers meest autobiografische werk - je hoort het verdriet om zijn overleden dochtertje Maria Anna, maar ook troost, ontroering en sprankjes hoop. Volgens kenners hoor je in dit stuk Mahlers ‘onuitroeibare liefde voor het leven'.


6. Mahlers 'Waldmärchen' uit ‘Das klagende Lied’

Last but not least: het ontroerende en droefgeestige sprookje ‘Waldmärchen’ uit de cantate ‘Das klagende Lied’, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz. Vrij vertaald heet dit lied in het Nederlands ‘Boslegende’. Het gaat over een wanhopige Koningin, die een wedstrijd om haar hand organiseert. De ridder die in het bos de rode bloem vindt, wordt uitgeroepen tot winnaar en mag met haar trouwen.

Deel dit artikel