De zomervakantie is voorbij en dat kan maar één ding betekenen: het nieuwe concertseizoen gaat weer van start! Al tientallen jaren verzorgt AVROTROS met de concertserie Het Zondagochtend Concert de zondagochtend van de klassieke zender NPO Radio 4. De concerten worden live gespeeld in Het Concertgebouw te Amsterdam en zijn tegelijkertijd live te horen op de zender. Het recept van Het Zondagochtend Concert is simpel: een uur lang prachtige, toegankelijke muziek door de allerbeste solisten, ensembles en orkesten van het moment. 

Welke componisten, musici en werken staan er in het seizoen 2018/2019 op het programma? De redactie zet (met een beetje hulp van vaste presentator Hans van den Boom) zes niet-te-missen-concerten op een rij.

1. Grote Russen in de Grote Zaal

Het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovsky reizen af naar Rusland voor een concert vol mystiek en hartstocht. Weelderige liederen van Rachmaninov, een roerige opera-ouverture van Berlioz en een onbekende, maar ontroerende cantate van Tanejev komen voorbij.
Luister het concert terug.

2. Zwoele en warmbloedige klanken

Warm je op aan de liefdevolle en intense Spaanse klanken van De Falla. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karl Mark Chichon laat de suiteversie van het oorspronkelijke ballet horen, vol Andalusische melodieën en een tragische flamenco. De Canadese mezzosopraan Julie Boulianne past met haar expressieve stem perfect bij het geheel. Daarbaast klinken de zes liederen 'Les nuits d'été' van Berlioz. Liefde, liefde en nog meer liefde: wat wil je nog meer?
Wanneer? Zondag 25 november 2018 om 11:00 uur op NPO Radio 4

3. Een rockster op viool

De flamboyante Servische Nemanja Radulovic is een ware rockster met twee gezichten: hij speelt virtuoos viool, maar won ook ooit een ELLE Style Award. De publiekslieveling brengt bij elk concert een ware show op het podium, zo ook samen met het Borusan Istanbul Philharmonisch Orkest. Stravinsky's meestwerk 'De vuurvogel' zorgt voor de exotische noot en het 'Vioolconcert' van Chatsjatoerjan brengt nog meer kleur in het geheel.
Wanneer? Zondag 9 december 2018 om 11:00 uur op NPO Radio 4

Violist Nemanja Radulovic
Violist Nemanja Radulovic
Violist Nemanja Radulovic

4. Bosmans en Brahms van eigen bodem

Na de exotische en virtuoze aanbevelingen, pakken we het nu wat rustiger aan. Pianist Ronald Brautigam brengt samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart verfijnde en prachtige werken van Bosmans en Brahms. Het vrij onbekende 'Concertino voor piano en orkest' van Henriëtte Bosmans is een impressionistisch en speels stuk, waarbij Brautigam floreert als geweldige pianist. De Waart is onlosmakelijk verbonden met Brahms - een bepaald partituur van zijn 'Derde symfonie' heeft hij al bijna een halve eeuw op de bok staan. Een beetje Brahms deze ochtend kon dus zeker niet missen.
Wanneer? Zondag 27 januari 2019 om 11:00 uur op NPO Radio 4

5. Een ochtend op het Engelse platteland

Waan je eventjes in Groot-Britannië met Elgar en Walton door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz. Als je je ogen dicht doet tijdens Elgars 'Chanson de matin' is het bijna alsof je in de Englishcountryside staat, vol uitgestrekte groente heuveltjes en schattige cottages. De 'Chanson de nuit' sust je alvast in slaap. De wat ondergewaardeerde Walton laat horen wat hij waard is met de stormachtige (wederom, typisch Brits) en optimistische 'Eerste symfonie'.
Wanneer? Zondag 3 maart 2019 om 11:00 uur op NPO Radio 4

6. De Romantische van Bruckner

Hij begon als slagwerker bij het Koninklijk Concertgebouworkest, maar groeide later uit tot zeer gewaardeerde dirigent: Gustavo Gimeno. Hij leidt deze ochtend het Radio Filharmonisch Orkest door de romantische 'Vierde symfonie' van Bruckner. Het is een vernieuwend werk, maar slaat tegelijkertijd terug op oude tijden - in de muziek hoor je galopperende paarden door een Middeleeuwste stad. Gimeno is gek op Bruckner en ziet in zijn werk een 'unieke taal'.
Wanneer? Zondag 19 mei 2019 om 11:00 uur op NPO Radio 4

blockquote
Bruckner heeft een eigen, unieke taal.
Gustavo Gimeno


Het Zondagochtend Concert hoor je vanaf 2 september 2018 elke zondag van 11:00 tot 12:00 uur live op NPO Radio 4. Voorafgaand het concert wordt live het programma Spiegelzaal uitgezonden, een informatief muziekuurtje met korte optredens van actuele musici. Als je naar Het Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw gaat, heb je met je kaartje ook toegang tot Spiegelzaal.
 

Deel dit artikel