Drie dagen lang op een kleedje midden in het bos genieten van de allermooiste klassieke muziek door de allerbeste musici: dat is openluchtfestival Wonderfeel. Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 juli 2018 spelen ruim 350 musici zo’n 125 afwisselende concerten op diverse podia, verspreid over landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland. Naast de concerten zijn er lezingen, dansvoorstellingen, foodtrucks en talloze activiteiten voor kinderen. Zo’n levendig en vol festival kan nog wel eens overweldigend zijn. Om het je makkelijker te maken dook de redactie van AVROTROS Klassiek in het programma, op zoek naar de zeven meest verrassende dingen om te doen op Wonderfeel.

1. Orgelpartita's op saxofoon
Bach kan altijd en overal, maar is verrassend prachtig op saxofoon. Op de eerste avond van het festival staan de vier Vlamingen van saxofooncollectief Bl!ndman in het Weeshuis van de Hits, een podium waar uitsluitend klassieke kaskrakers worden gespeeld. Op het programma? Orgelpartita's. Beetje vreemd misschien, maar een orgel komt onverwacht goed uit de verf op vier saxofoons. Koen, Pieter, Piet en Raf blazen Bachs meesterwerken letterlijk nieuw leven in. Vrijdag 20 juli 2018 van 18:45 tot 19:30 uur.

2. Dichter onder de Boom (met o.a. Jean Pierre Rawie en Eva Gerlach)
Oké, het is geen klassieke muziek maar wel heel fijn: poëzie. In de gloednieuwe serie 'Dichter onder de Boom' dragen dichters als Jean Pierre Rawie, Eva Gerlach, Mustafa Kör en Mischa Andriessen voor uit eigen werk. Geniet van de natuur, de mooie woorden en de vertraagde tijd. De koptelefoons liggen onder de boom voor je klaar! Elke dag op wisselende tijdstippen.

3. De Zonnegroet met Simeon ten Holt
De Wonderfeelzondag begint relaxed met een yogasessie op Ten Holts 'Canto Ostinato'. De blazers van het Nederlands Saxofoon Octet begeleiden je Zonnegroet rustig en kalm, zodat je met een leeg hoofd aan de rest van de dag kunt beginnen. Met lekker weer vindt de yogasessie plaats op het gras van buitenplaats Boekesteyn - mocht de Zonnegroet niet lukken, dan is het op het podium White Label. Zondag 22 juli 2018 van 11:00 tot 12:00 uur.

4. Fantastisch Franck op Het Veld
Op Het Veld, het hoofdterrein van Wonderfeel, spelen pianist Julien Libeer, violist Lorenzo Gatto, violiste Rosanne Philippens, altviolist Dimitri Murrath en celliste Camille Thomas het fantastische 'Pianokwintet' van Franck. Prachtige muziek door prachtige musici, daar hebben we verder niks aan toe te voegen. Zaterdag 21 juli 2018 van 12:00 tot 12:45 uur.

5. Calefax en trompettovenaar Eric Vloeimans
Rietensemble Calefax heeft het niet zo op hokjes. Daarom gaan Oliver, Ivar, Raaf, Jelte en Alban graag de grenzen over. Dit keer gaat trompettist Eric Vloeimans met ze mee. Samen bevinden ze zich op de grensvlakken van klassiek, barok, jazz en improvisatie, afgewisseld met etnische invloeden. ‘On the Spot’ vindt plaats op Het Veld (en da's groot), dus er is genoeg plek voor iedereen. Zaterdag 21 juli 2018 van 18:00 tot 18:45 uur.

6. Meebrullen bij het kampvuur
Een festival is geen festival zonder kampvuur. Onder het motto van "kun je niet zingen, zing dan mee" organiseert De Meezingbende een legendarische avond vol Hollandsche liedklassiekers. Zing uit volle borst mee en stop misschien ook nog wat marshmallows in je koffer. Vrijdag 20 en zondag 22 juli 2018 van 22:45 tot 23:30 uur.

7. Panfluitist des vaderlands
Matthijs Koene is panfluitist des vaderlands en daarom de aangewezen man om het instrument van z'n Wereldwinkelimago af te helpen. Samen met gitarist Stefan Gerritsen treedt hij op onder de naam Verso en staan ze zaterdag op podium SOLO. Virtuose, veelzijdige en avontuurlijke werken van o.a. Piazzolla en Giuliani zullen je ongetwijfeld verrassen en meevoeren naar zuidelijke oorden. Zaterdag 21 juli 2018 van 17:00 tot 17:45 uur.

Deel dit artikel