Wat begon als gelegenheidsformatie ter ere van de Comedian Harmonists, is uitgegroeid tot een succesvol en uniek ensemble: Frommermann. Jan-Willem Schaafsma en Erik Slik (tenor), Fabian Egli en Jan Willem Baljet (bariton), Martijn de Graaf Bierbrauwer en Mitchell Sandler (bas), Paul van Utrecht (gitaar) en David Bollen (piano) brengen vrolijke voorstellingen van muzikaal topniveau, gecombineerd met de nodige humor en melancholie. In 2018 gaat hun kerstprogramma FrommerKerst met Tommy Wieringa in reprise. De musici gaan samen met de schrijver op zoek naar de betekenis van Kerst. Wat betekent Kerst eigenlijk voor de charmante mannen zelf? Wat is bijvoorbeeld hun all-time favourite kerstnummer?

Jan-Willem Schaafsma
Mijn favoriete kersthit is The Christmas Song (Chestnuts!!!), liefst door Shirley Bassey.

Erik Slik
Er is zoveel kerstmuziek om uit te kiezen! Zodra Sint het land uit is, gaan de Messiah en Tony Bennets kerst-cd op bij het bakken/koken/opruimen. In verloren uurtjes worden Disneyfilms en A Muppet Christmas Carol uit de kast gehaald, met alle muziek van dien. Maar misschien vat Abendsegen - naadloos overgaand in Traumpantomime - uit Hänsel und Gretel van Humperdinck het het best samen: een eenvoudig duet dat nog eens instrumentaal gloedvol herhaald wordt. En laten wij Abendsegen nou ook in onze FrommerKerst voorstelling hebben! Trek de Glühwein maar open.

Fabian Egli
Mijn favorite kerstnummer is The Christmas Song van Nat King Cole. De tekst omschrijft een heerlijk rustige en gezellige sfeer die in de kerstdrukte van onze tijd heel fijn is.

Jan Willem Baljet
Ik kies voor Koppången van Kalle Moraeus, in de versie van Anne Sofie von Otter met Bengan Jansson en Kalle Moraeus himself. Dit lied brengt mij gelijk in de kerststemming. Het is heel eenvoudig en traditioneel en heeft daarnaast iets 'gelikts`, maar niet té. Dit werkt heel goed bij mij en doet denken aan geborgenheid, huiselijkheid, gezelligheid en warmte. Precies die dingen die Kerst zo fijn kunnen maken. Daarbij helpt het Zweeds natuurlijk ook, ik vind dat een heerlijke taal om naar te luisteren. Bovendien kost me geen enkele moeite om me een heerlijke winterse koude met huishoge hopen sneeuw voor te stellen. Laat maar komen die Kerst!

Martijn de Graaf Bierbrauwer
White Christmas in het romige arrangement van Martin Fondse, zoals het op de Frommermann Kerst-cd staat. Technicolor, het sappige Amerikaans waar wij als West-Europeanen zo tegenop keken. Een afgekloven nummer natuurlijk, maar in dit volle en prachtige arrangement zeer genietbaar en klinkend als nieuw.

Mitchell Sandler
We hebben meestal geen kerstmuziek aan in huis, behalve dan op kerstavond: de live uitzending van Nine Lessons and Carols van King’s College, Cambridge. Spannend hoe één van de koorknapen vlak van tevoren te horen krijgt dat hij het programma mag openen met de a cappella solo uit Once in Royal David’s City. Verder is het een goede mix van modern en traditioneel, met altijd een splinternieuw opdrachtstuk voor het koor. Daar hoorde ik voor het eerst What Sweeter Music van de componist en koordirigent John Rutter. Zo’n perfect stuk is dat: het zou bijna een bewerking kunnen zijn van iets middeleeuws, maar het is tóch van onze tijd.

Paul van Utrecht
Mijn oudste zoon is een echte kerstfan. Er is geen ontkomen aan. De eerste herfstige dag is voor hem meteen reden om de Skyradio-kersthits uit de Bluetoothspeaker te laten knallen. Mijn favoriete kerstnummer? Mogen het er ook twee zijn? Mariä Wiegenlied van Max Reger en dan vooral in de bijzonder geslaagde versie van Frommermann voor drie stemmen en piano, zoals te horen is in FrommerKerst met Tommy Wieringa. Favoriet nummer twee: All I want for Christmas (is my two front teeth) van Spike Jones. Humor, want met Kerst moet je ook kunnen lachen!

David Bollen
Door de jaarlijks terugkerende FrommerKerst is er meer kerstvuur in me ontbrand dan ooit tevoren, maar voor het Frommermann-tijdperk was er altijd al een liedje dat steevast jaarlijks vlak voor de Kerst weer in me opkwam: Last Christmas van Wham!, tot op heden onverslaanbaar! 
 

blockquote
Last Christmas van Wham! is tot op heden overslaanbaar.
David Bollen over zijn favoriete kerstnummer

FrommerKerst met Tommy Wieringa

De Frommermannen gaan in hun kerstshow samen met schrijver Tommy Wieringa op zoek naar de dubbelzinnigheid van Kerst. Want het geliefde feest speelt zich elk jaar weer af tussen verschillende uitersten: licht en duisternis, familievete en verzoening, kerstmaal en eenzaamheid. Onverwoestbare kerstklassiekers en minder bekende - maar net zulke mooie - liederen wisselenzich af met de kerstverhalen van Tommy. Eindelijk eens een Kerst om je op te verheugen!

Deel dit artikel