In de vrij korte periode waarin Wolfgang Amadeus Mozart leefde - hij stierf al op 35-jarige leeftijd - schreef hij een gigantische hoeveelheid fantastische muziek. De Oostenrijkse componist excelleerde in alles wat hij deed en groeide van wonderkind uit tot één van de allerbekendste én geliefdste componisten die ooit heeft geleefd. Op ons YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek staan talloze concerten van zijn hand. We verzamelden de acht mooisten. 

1. 'Eine kleine Nachtmusik'
Het Concertgebouw Kamerorkest speelt Mozarts ‘Serenade voor strijkers nr. 13’, beter bekend onder de naam ‘Eine kleine Nachtmusik’. Mozart schreef het stuk, dat is uitgegroeid tot één van zijn populairste, in 1787, maar het werd pas gepubliceerd in 1827 - 36 jaar na Mozarts dood. 

2. 'Kegelstatt-trio'
Klarinettist Martin Fröst, pianist Roland Pöntinen en altviolist Maxim Rysanov spelen Mozarts ‘Klarinetttrio KV 498’, dat als bijnaam de titel ‘Kegelstatt-trio’ draagt. Mozart componeerde het werk in 1786 met klarinettist Anton Stadler in het achterhoofd. Bij de première speelde Stadler de klarinetpartij, een leerling van Mozart de piano en Mozart zelf de altviool. De componist kwam op het idee voor het werk tijdens een avondje kegelen in een café - hij was gek op biljarten.

3. ‘Mis in c klein'
Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Markus Stenz laten de ‘Mis in c klein’ - een religieus werk voor groot orkest, dubbel koor, twee sopranen, een tenor en een bas - horen in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het werk is nooit echt officieel afgemaakt, maar geldt wel als een sacraal hoogtepunt. Mozart kreeg nooit de opdracht tot het schrijven van het werk, maar componeerde het waarschijnlijk voor zijn huwelijk met Constanze. In een eerdere brief had hij de melding gemaakt van ‘een nieuw-gecomponeerde mis’.

4. ‘Pianoconcert nr. 7’
Arthur en Lucas Jussen spelen samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz het ‘Zevende pianoconcert’. Het concert draagt de bijnaam ‘Lodron’, vernoemd naar de opdrachtgever van het stuk: Antonia Lodron. De dame wilde een stuk om samen met haar twee dochters te spelen. Vier jaar na de voltooing herschreef Mozart het voor zichzelf en twee andere piano’s.

5. 'Symfonie nr. 29'
Het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Jelena Ristic speelt Mozarts ‘Symfonie nr. 29’, een groots werk voor twee hobo’s, twee hoorns en strijkers.

6. 'Pianoconcert nr. 22'
Pianist Hannes Minnaar speelt samen met de philharmonie zuidnederland o.l.v. Kevin John Edusei het wervelende ’Pianoconcert nr. 22’ van Mozart, een stuk vol koperen klankkleuren.

7. 'Pianoconcert nr. 23'
En van nummer 22 gaan we moeiteloos door naar nummer 23, gespeeld door pianist Dejan Lazić en het Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend. Dit pianoconcert is melancholisch en ingetogen, maar heeft een verrassende en swingende finale.

8. 'Litaniae de venerabili altaris sacramento'
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Frieder Bernius laten Mozarts ‘Litaniae de venerabili altaris sacramento’ horen - een Christelijk gebed dat hij in 1776 in Salzburg schreef. De componist had weinig vrijheid toen hij dit schreef, want aartsbisschop Graaf Hieronymus Colleredo (de opdrachtgever) bleef constant op z’n vingers kijken. Toch wist Mozart er steiekem wat opera-elementen erdoorheen te fietsen.

Deel dit artikel