De 90-jarige dirigent Bernard Haitink maakte in het voorjaar van 2019 bekend dat hij op 6 september zijn laatste concert dirigeert. Die dag staat hij nog één keer op de bok in het Concert- en Cultuurcentrum in Luzern, Zwitserland, waar hij de Wiener Philharmoniker door het 'Pianoconcert nr. 4' van Beethoven en de 'Symfonie nr. 7 ' van Bruckner leidt. De Amerikaanse pianist Emanuel Ax is solist van de avond. Het concert is live te volgen op NPO Radio 4.

Haitinks laatste concert in Nederland was eerder dit jaar, op 15 juni. In het Concertgebouw te Amsterdam dirigeerde hij werken van Strauss en Bruckner tijdens de NTR ZaterdagMatinee.

Einde van een tijdperk

Het concert in Zwitserland op 6 september markeert het einde van Haitinks grootse dirigeercarrière, die begon in 1957 als chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Diezelfde functie bekleedde hij ook bij het Koninklijk Concertgebouworkest en later in Londen bij de Royal Opera. Maar ook als gastdirigent was hij erg geliefd en speelde hij bij vooraanstaande orkesten als de London Philharmonic en het Chicago Symphony Orchestra. Over de hele wereld is hij bekend als één van de beste dirigenten van onze tijd. Hij kreeg van Musical America de Musician of the Year Award, van Gramophone de Lifetime Achievement Award en kreeg in Nederland de titel 'Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw'. Na seizoen 2018/2019 kondigde Haitink aan na 65 jaar dirigeren een sabbatical te nemen. Het jaar erop volgde de aankondiging dat hij voor het laatst op de bok gaat staan.

Het laatste concert van Bernard Haitink hoor je vrijdag 6 september 2019 vanaf 19:00 uur live op NPO Radio 4, tijdens Het AVROTROS Vrijdagconcert.
 

Deel dit artikel