Lang werd gedacht dat de aria 'Bist du bei mir' was geschreven door Bach. Maar nee - alle credits moeten naar Gottfried Heinrich Stölzel! En met dat prachtige lied sluit acteur, zanger, pianist én cellist Job Greuter het seizoen Vrij Spel van 2018-2019 af. Eruit met een knal!

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Job speelde en zong de aria live in de studio van De Muziekfabriek op zaterdag 25 mei 2019.

Alleskunner Job Greuter

De 21-jarige Job Greuter studeert aan Codarts in Rotterdam, waar hij twee studies volgt: muziektheater én klassiek cello. Zijn ambitie is om verder te gaan binnen het theater, maar dan wel samen met de cello, want die twee gaan heel goed samen. En om het nog ingewikkelder te maken: in Vrij Spel nam Job plaats achter de piano, wat dat kan hij ook. En acteren ook. Job zingt tijdens zijn studie bij de Nederlandse Reisopera, waar hij onder andere in Sondheims musical ‘A little Night Music’ stond.

Gottfried Heinrich Stölzel

Wie was er eerder, Stölzel of Bach? Binnen het oeuvre van de twee Duitse componisten is er nog wel eens verwarring. Ze leefden in dezelfde periode en schreven binnen hetzelfde genre en dat is te merken: in Bachs werken zitten heel wat sporen van Stölzel, wat ook aangeeft dat Bach onder de indruk was van zijn kunnen. Kijk maar naar het ‘Clavier-Büchlein für Wilhelm Friedemann Bach’, een suite van Stölzel waar Bach zelf nog wat delen aan toevoegde. Stölzel studeerde theologie in Leipzig, gaf muzieklessen bij adellijke families en begon rond 1710 met het componeren van eigen werken. In Gera werd hij niet veel later hofkapelmeester, waar hij zijn vrouw Christiane ontmoette. Met haar kreeg hij maar liefst 10 kinderen. De componist was erg productief en schreef talloze missen, cantates en kamermuziekwerken. Helaas is een groot deel van zij oeuvre verloren gegaan.

Deel dit artikel