De derde deelnemer aan talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! was de 26-jarige Amsterdams-Canadese sopraan Elisabeth Hetherington. Binnen het talenttraject nam ze in het voorjaar van 2019, samen met luitist David Mackor, haar debuut-cd op. Daarnaast mocht ze media-ervaring opdoen bij de AVROTROS-programma's op NPO Radio 4.

Elisabeth vormt samen met David Duo Serenissima. Het duo werd drie jaar geleden opgericht door de twee en sindsdien worden ze regelmatig uitgenodigd voor optredens, onder meer tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en met het Nederlands Blazers Ensemble. Ook internationaal zijn ze actief - zo stonden ze op het Ravenna Festival in Italië en het Beacon Hill Festival in Pennsylvania, VS.

Debuut-cd met luitliederen

Duo Serenissima specialiseert zich in het uitvoeren van muziek uit de 16e en 17e eeuw en heeft programma’s gemaakt met Venetiaanse opera-aria’s, Franse 'Airs de cour' en Engelse luitliederen. Met die laatste liederen nam Elisabeth voor het talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!' samen met David haar debuut-cd op. Op de cd, uniek uitgegeven voor leden van AVROTROS Klassiek, staan werken van John Dowland (1563-1626) en tijdgenoten.

Beluister één van de tracks op de debuut-cd: 'Rest sweet Nimphs' van Francis Pilkington.

'Rest sweet Nimphs'​​​​​

Documentaire Elisabeth

De van oorsprong Canadese zangeres Elisabeth Hetherington kwam drie jaar geleden naar Amsterdam. Groot gegroeid in een gezin waarin muziek, dans en theater rijkelijk aanwezig waren, wordt zij nu geprezen om haar grote muzikale talent en haar veelzijdigheid. Met haar grote liefde, luitist David Mackor (Amsterdam, 1989), vormt Elisabeth Duo Serenissima. Je ziet de twee in de documentaire in hun studentenhuis, tijdens repetities met muziek- en dansgezelschap LeineRoebana, en op bezoek bij Engelse taalwetenschapper Dr. Julia Muller. Muller coacht Elisabeth bij de uitspraak van het Early Modern English, dat rond 1600 gesproken werd. De documentaire wordt afgesloten met een registratie van luitliederen van John Dowland (1563-1626). 


Meer over Elisabeth en David

Elisabeth Hetherington (Toronto, 1992) studeerde eerst in Toronto en slaagde in 2018 cum laude voor haar Masteropleiding in de klas van Xenia Meijer aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze wordt internationaal gezien als een aanstormend zangtalent op het gebied van zowel het oude muziek- als het hedendaagse repertoire en is in seizoen 2019/2020 één van de vier deelnemers aan het Dutch Classical Talent-traject. In seizoen 2019/2020 staan optredens op Festival Oude Muziek, met Holland Opera en dans- en muziekgezelschap LeineRoebana op stapel. Elisabeth doet daarnaast onderzoek naar de oorspronkelijke uitspraak van het Engels uit de tijd van Dowland en geeft daar lezingen over.

David Mackor (Amsterdam, 1989) begon zijn muzikale opleiding aan het conservatorium met elektrisch gitaar, maar raakte gefascineerd door de klassieke gitaar en uiteindelijk de luit. In 2019 studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam luit en theorbe bij Fred Jacobs en René Genis. David heeft onder meer opgetreden met het Nederlands Blazers Ensemble en Il Fondamento en was te zien in het tv-programma De Tiende van Tijl in een optreden met bariton Maarten Koningsberger.

Wil je talent zoals Elisabeth ondersteunen en helpen ons talentprogramma voor jonge klassieke musici te realiseren? Word dan lid van AVROTROS Klassiek! Je draagt dan bij aan het traject en ontvangt bovendien drie keer paar jaar de debuut-cd's van de talenten.

Ja, ik word lid van AVROTROS Klassiek!

Deel dit artikel