In het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft AVROTROS jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun professionele carrière. Gedurende een paar maanden zijn ze als terugkerende gasten in de AVROTROS Klassiek-radioprogrammering te horen en wordt er met hen een professionele cd opgenomen en een fotoshoot gedaan.

De cd's die binnen het talentprogramma 'AVROTROS Klassiek presenteert!' worden uitgebracht, zijn exclusief beschikbaar voor leden van AVROTROS Klassiek. Lees meer over het lidmaatschap.

Jaarlijks selecteert AVROTROS drie talentvolle jonge musici of ensembles om deel te nemen aan ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ In dit traject doen de musici uitgebreide media-ervaring op, bouwen ze aan hun portfolio en komen zo aan de start van hun professionele loopbaan goed beslagen ten ijs.

De huidige deelnemer is de 26-jarige sopraan Elisabeth Hetherington. Samen met luitist en levenspartner David Mackor nam zij begin maart haar debuut-cd op in het Kerkje van Kortenhoef. De cd met luitliederen van John Dowland en tijdgenoten komt naar verwachting eind april uit. Elisabeth wordt internationaal gezien als een aanstormend zangtalent op het gebied van zowel het oude muziek- als het hedendaagse repertoire en is in seizoen 2019/2020 één van de vier deelnemers aan het Dutch Classical Talent-traject.
 

De 23-jarige pianist Ramon van Engelenhoven was de tweede deelnemer aan het talenttraject. In 2017 trad hij onder leiding van Valery Gergiev in Sint-Petersburg op met het Mariinsky Orkest. Dit was een vervolg op het winnen van de Youri Egorov Prijs van de Young Pianist Foundation. In het Muziekcentrum van de Omroep heeft Ramon zijn debuut-cd opgenomen, met werken van Chopin, Skrjabin, Debussy en Poulenc. De cd is in december 2018 uitgekomen en wordt exclusief aan leden van AVROTROS Klassiek toegestuurt. De Volkskrant beloonde de cd met vier sterren. "[...]; verder laat hij, zeker in het bloedmooi gespeelde Harmonies du soir van Liszt, horen hoe terecht het is dat hij drie jaar geleden als winnaar van het YPF-concours tegens de Youri Egorovprijs kreeg uitgereikt, de onderscheiding voor een talent met internationale potentie."

Het eerste AVROTROS Klassiek-talent was violist Niek Baar. In januari 2018 won Niek het Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’. Op een Stradivarius-viool uit 1667 (beschikbaar gesteld door de Beare's International Violin Society) nam hij bij AVROTROS zijn eerste cd op met werken van Bach, Mozart, Beethoven en Kreisler. Hij werd daarbij begeleid door de Amerikaanse pianist Ben Kim. De debuut-cd is inmiddels verschenen.

Om het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ mogelijk te maken, hebben we je steun nodig! Voor €7,50 per jaar help je AVROTROS dit traject te realiseren. Je ontvangt dan bovendien drie keer per jaar exclusief de cd’s die we met de talenten opnemen. Daarnaast kun je kiezen uit een exclusief voor leden samengesteld aanbod van arrangementen en kortingen voor klassieke concerten. Lees meer over het AVROTROS Klassieklidmaatschap.

STEUN AVROTROS KLASSIEK
 


➠ Wil je op de hoogte blijven van AVROTROS Klassiek? Meld je aan voor de klassieknieuwsbrief! Elke donderdag versturen we een mail vol met de laatste nieuwtjes op klassiek gebied, leuke prijsvragen, prachtige opnames en interessante luistertips.

Deel dit artikel