In de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek daagt presentatrice Jet Berkhout jonge musici uit om van een bekend klassiek stuk een nieuwe versie te maken. Zaterdag 12 januari 2019 was het de beurt aan blokfluitsensatie Lucie Horsch. Het 19-jarige talent transformeerde de noten van Bachs 'Badinerie' om tot opbeurende volksmuziek.

Een badinerie is een licht, vrolijk stukje muziek, dat speels wordt uigevoerd. Bachs ‘Badinerie’ komt uit zijn ‘Orkestsuite nr. 2’ - één van de vier orkestsuites die hij schreef, en bevat een briljante partij voor de fluit.

Meer over Lucie Horsch

Net zoals veel jonge kinderen, begon Lucie al vroeg met blokfluitlessen. Maar in tegenstelling tot veel anderen, bleek ze er ontzettend goed in. Zo goed zelfs, dat ze vier jaar later als solist op het podium van het Kinderprinsengrachtconcert stond. Dit bleek het begin van een topcarrière. In 2013 won ze het Prinses Christina Concours, in 2014 werd ze uitgeroepen tot 'Eurovision Young Musician' en in 2016 kreeg ze uit handen van Sir John Eliot Gardiner de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award. Oh, en niet te vergeten: ze kreeg een Edison Klassiek Award voor haar debuutalbum. Lucie is afgestudeerd aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam en heeft met vrijwel alle mogelijke orkesten en ensembles gespeeld. In seizoen 2018/2019 heeft ze haar debuut gemaakt bij het Hongkong Philharmonic Orchestra en tourt ze rond met The Academy of Ancient Music.

Deel dit artikel