Hoe klinkt het als musici hun favoriete Bach spelen? AVROTROS Klassiek vroeg vijf enthousiaste liefhebbers naar hun lievelingswerk. 

In de gigantische en indrukwekkende Werkspoorkathedraal in Utrecht laten celliste Ella van Poucke, pianiste Nathalia Milstein, gambiste Mieneke van der Velden en klavecinist Emmanuel Frankenberg van De Nederlandse Bachvereniging, violiste Lisa Jacobs en Bueascher-altsaxofonist Raaf Hekkema hun ultieme favoriet horen. Extra bijzonder: de pure en natuurlijke audio-opnames zijn opgenomen in één take! 

Bachweek op NPO Radio 4

Vanaf maandag 24 mei 2021 zet NPO Radio 4 de zender helemaal in het teken van componist Johann Sebastian Bach. Dagelijks hoor je bijzondere opnames en verhalen op zender en vind je online aanvullende artikelen, leuke feitjes en weetjes, nieuwe podcasts en unieke video's. Van 28 mei t/m 3 juni verschijnt er elke dag een première van een nieuwe Bachstage-video, geproduceerd door AVROTROS. 's Ochtends om 10:10 uur hoor je de audio bij De Klassieken op NPO Radio 4 en de bijbehorende video gaat om 18:00 uur in première op Facebook en YouTube.

blockquote
De natuurlijke en pure audio is opgenomen in één take. 
Bachstage van AVROTROS

Ella van Poucke

Celliste Ella van Poucke trapt de Bachstage-week af. Haar favoriet is de 'Sarabande' uit de 'Derde Cellosuite' van Bach. Ella: "De Bach-cellosuites zijn misschien wel de belangrijkste werken uit het cellorepertoire. Stukken die elke cellist in zijn repertoire móet hebben. En daardoor is het ook moeilijk om een favoriet deel te kiezen. Maar sarabandes hebben toch altijd iets heel bijzonders..."

Nathalia Milstein

Pianiste Nathalia Milstein kiest voor de 'Toccata in Fis klein' van Bach en laat het werk horen op een Fazioli Vleugel. 

De Nederlandse Bachvereniging

Gambiste Mieneke van der Velden en klavecinist Emmanuel Frankenberg kiezen samen voor het eerste deel, het 'Adagio', uit de 'Eerste sonate voor gamba en klavecimbel' van Bach. 

Lisa Jacobs

De favoriete Bach van violiste Lisa Jacobs is de 'Chaconne' uit de 'Tweede vioolpartita'. Lisa: "Een werk, een monument mag ik eigenlijk wel zeggen, dat voor mij eigenlijk het evenbeeld is van het leven. Echt álles zit erin qua emoties. Denk aan wanhoop, pijn, verlangen, maar ook berusting, liefde en tijdloosheid. Het is echt een stuk waarin ik mij volledig kan verliezen en ik hoop u ook een beetje met mij."

De Bachstage van Lisa Jacobs gaat in première op woensdag 2 juni 2021.

Raaf Hekkema

Saxofonist Raaf Hekkema kiest niet alleen zijn favoriet, maar speelt ook op een heel bijzondere saxofoon: een altsaxofoon uit 1927. Op dit instrument speelt Raaf een bewerking van het eerste deel, de 'Prelude', uit Bachs 'Vierde suite voor cello'. Raaf: "Ik speel op een heel bijzondere alt axofoon uit 1927. Een rechte altsaxofoon. Ik doe dit, omdat ik 'm heel bijzonder vind klinken en goed vind passen bij Johann Sebastian Bachs muziek. Ik speel de prelude uit de vierde cellosuite omdat Bach daarin verschillende texturen inzet om een grote dramatiek te bereiken en dat zet 'm eigenlijk een beetje apart van alle andere cellosuite-delen."

De Bachstage van Raaf Hekkema gaat in première op donderdag 3 juni 2021.

Deel dit artikel