Uren blokken, woordjes uit je hoofd leren, teksten samenvatten, de kaart van Europa in je gedachte prenten: een groot deel van je schooltijd ben je hard aan het studeren. Niet altijd leuk, maar daar hebben we een oplossing voor: klassieke muziek. Het is bewezen dat het luisteren naar klassieke muziek je concentratie en leervermogen bevordert. Dus hup, oordoppen in en leren maar!

Barok als hartslag

Het meest effectieve genre van klassieke muziek bij het leren is barokmuziek. Deze klanken verhogen je productiviteit en hebben gemiddeld genomen hetzelfde ritme als je hartslag. Achtergrondgeluiden worden vervaagd en daardoor komen je lichaam en hersenen in een rustige stand èn kan je beter nadenken, waardoor je concentratie verbetert.

Exacte vakken? Beethoven!

Studeer je wiskunde of natuurkunde? Luister dan naar Beethoven! Leerlingen die naar muziek met 60 tot 70 beats per minuut luisterden (precies het aantal beats van Beethovens ‘Für Elise’), scoorden bij een recent onderzoek van psycholoog dr. Emma Gray een hele punt hoger op hun tentamen. De muziek kalmeerde de geest en ondersteunde het geheugen.


Back to School: Klassiek voor bij het studerenBACK TO SCHOOL WEKEN

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

Deel dit artikel