"Joey Roukens is voor de duvel niet bang," kopt Trouw na de première van Roukens' Eerste symfonie, bijgenaamd 'De Caleidoscopische'. Het regende sterren na de presentatie in TivoliVredenburg op 15 oktober 2022. Beluister hier Roukens bejubelde Eerste!


Luister hier (op 1:25:00) naar de (radio)première van de Eerste symfonie van Joey Roukens in het AVROTROS Vrijdagconcert op NPO Radio 4. Opname van het concert gegeven op 15 oktober 2022 in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

De Eerste Symfonie van Joey Roukens

★★★★★

Maar liefst vijf sterren krijgt Joey Roukens Eerste symfonie in zowel de Volkskant als in NRC; vier sterren in Trouw. Roukens schrijft geschiedenis met dit werk: "vooral het vierde deel moet wel tot de mooiste Nederlandse muziek van de 21ste eeuw behoren," stelt muziekrecensent van de Volkskrant Merlijn Kerkhof.

blockquote
We glijden van de ene spanning in de andere in Joey Roukens’ virtuoze 'Eerste symfonie'.
Merlijn Kerkhof in de Volkskrant

Hoewel de componist altijd kritisch luistert naar eigen werk, vertelde hij zeer tevreden te zijn met de uitvoering door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van André de Ridder. "Het orkest heeft affiniteit met mijn werk," zegt Roukens.

blockquote
Een meeslepend werk dat vele luisteraars verdient.
Joep Stapel in NRC

De psychologie van muziek

Voordat Joey Roukens aan het conservatorium ging studeren, studeerde hij psychologie. Jellie Brouwer vroeg Roukens in het radioprogramma Kunststof of er een verband is tussen die twee disciplines. "Er is zeker een groot raakvlak," beaamde Roukens, "muziek is opgebouwd uit auditieve stimuli die eigenlijk pas muziek worden als ze de luisteraar bereiken. De luisteraar interpreteert die auditieve stimuli tot iets wat betekenis heeft, dat is psychologie."

Peak-end rule

Een principe uit de psychologie dat Roukens direct toepast in zijn composities is de zogenaamde peak–end rule: mensen onthouden vooral het hoogtepunt en het einde. Roukens werkt in zijn stukken naar een climax toe en zorgt dat het einde impact heeft. "Dan heb je een stuk dat bekleift," zegt Roukens. 

Symfonische jeugdzonde

Toen Roukens tien jaar oud was kwam hij erachter dat Mozart zijn Eerste symfonie schreef op zijn achtste. Gelukkig, dacht hij, schreef Schubert zijn Eerste pas op zijn zestiende. Er was nog tijd. Uitiendelijk is de Eerste symfonie er gekomen nu Roukens veertig is, maar eigenlijk schreef hij zijn eerste symfonische werk op zijn zestiende. Van orchestratie wist hij toen nog niet veel af. "Een jeugdzonde," noemt Roukens het. Het laat desalniettemin zien dat Roukens al vanaf jonge leeftijd gedreven is om nieuwe muziek te schrijven. 

Tinnitus

Sinds augustus dit jaar heeft Roukens last van een hoge piep in beide oren, tinnitus. "Het klinkt als een stofzuiger tegen beide oren, ik kon er niet meer aan ontsnappen. Ik hoorde die piep de hele tijd en dat ontnam me alle plezier. Na een vakantie naar Griekenland ging het weer beter, maar weg is de piep niet. Ik kan nu zeggen dat dat de donkerste dagen van mijn leven zijn geweest," vertelt Roukens in Kunststof.

blockquote
Ik kreeg minder slaap, de piep werd steeds luider, ik werd gillend gek.
Joey Roukens over zijn tinitus 

Luister het interview terug

Het interview met componist Joey Roukens in Kunststof op NPO Radio 1 - waarin hij nog veel meer vertelt over zijn werk, tinnitus en jeugd - kun je terugluisteren! 

Luister terug: Kunststof met Joey Roukens

Deel dit artikel