De 28-jarige Britse dirigent Benjamin Goodson is benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Vanaf september 2020 neemt hij het stokje over van Klaas Stok, de huidige chef-dirigent. Benjamin had in juli 2018 zijn debuut bij het koor, waarbij hij de zangers en zangeressen voorbereidde op een zeer succesvolle uitvoering van Mozarts 'Requiem'.

Na het 'Requiem' keerde Benjamin in december 2018 terug voor de opera 'A Village Romeo en Juliet' van Delius in de NTR ZaterdagMatinee. Het koor en de dirigent matchten zo goed, dat al snel de wens ontstond om Benjamin de nieuwe chef-dirigent te laten worden. "Met [Benjamin] heeft het Groot Omroepkoor één van de meest talentvolle koordirigenten van dit moment aan zich weten te verbinden. Benjamin Goodson combineert een volwassen kijk op zijn rol als chef- dirigent met een open blik op nieuwe generaties luisteraars, media-gebruikers en concertbezoekers," aldus Roland Kieft, algemeen directeur van de Stichting Omroep Muziek.

Nieuw repertoire

Benjamin zal het koor vanaf 1 september 2020 onder zijn hoede nemen en blijft voor minimaal drie jaar verbonden. Over zijn gloednieuwe aanstelling zei hij: "Ik ben heel blij met mijn benoeming als chef-dirigent bij het Groot Omroepkoor. Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble. [...] Ik zie ernaar uit om samen te werken om nieuw repertoire te ontdekken en nieuwe manieren te verkennen om ons met ons publiek te verbinden."

blockquote
Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble.
Benjamin Goodson over het Groot Omroepkoor

Twaalf weken per jaar

Als chef-dirigent zal Benjamin ongeveer 12 weken per jaar aan de slag gaan met het Groot Omroepkoor. Hij wisselt de bok af met eerste gastdirigent Peter Dijkstra, vaste gastdirigent Michael Gläser en straks ex-chef-dirigent Klaas Stok, die aan zal blijven als gastdirigent.

Deel dit artikel