Een hechte vriendschap tussen twee mensen haalt het beste bij elkaar naar boven. Ook grote klassieke componisten baseerden werken op hun BFF's en lieten zich inspireren door de band en het wederzijdse respect. Duik in de bijzondere verhalen van deze vier vriendenparen!

Richard Strauss en Gustav Mahler

Beste vrienden of beste vijanden? Eind 19e eeuw - een turbulente tijd voor de Europese klassieke muziek - kwamen Strauss en Mahler in elkaars leven. Volgens Mahler verschilden ze esthetisch en persoonlijk als dag en nacht, maar toch waren ze erg lovend over elkaars werk. In het klassieke boek 'The Rest is Noise' schetst schrijver Alex Ross de première van Strauss' opera 'Salomé', waar Mahler te gast was. Ze brachten samen de dag door, aten met elkaar en waren duidelijk goede vrienden. Het wordt gezegd dat toen Mahler dood ging, Strauss ontroostbaar was. Mahler noemde Strauss op zijn beurt "a good friend and a worthy adversary".

Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn

De twee grote componisten ontmoetten elkaar in 1781. De 49-jarige Haydn en de 25-jarige Mozart scheelden veel in leeftijd en persoonlijkheid, maar konden het meteen goed met elkaar vinden. Ze steunden elkaar volop en zijn misschien wel de reden voor de uitgebreide repertoires van beide mannen: ze inspireerden elkaar continu. Mozart schreef een kwartet dat hij opdroeg aan Haydn en Mozarts jonge enthousiasme hielp Haydn vooruit. "Hij heeft het vermogen om me te laten lachen en raakt me tot de bodem van mijn ziel", aldus Haydn over Mozart. 

blockquote
Hij raakt me tot de bodem van mijn ziel.
Joseph Haydn over Wolfgang Amadeus Mozart

Aaron Copland en Leonard Bernstein

De twee Amerikaanse componisten ontmoetten elkaar in november 1937 op een verjaardagsfeestje van Copland. De twee sloten een vriendschap die bijna een halve eeuw heeft geduurd. Copland was al aardig bekend en Bernstein gaf later toe dat hij onder de indruk was toen hij zijn held ontmoette. Copland was een mentor voor hem en heeft hem in de richting van het dirigentschap geduwd, geholpen door zijn aanbevelingsbrieven aan het Curtis Institute. Toch waren de twee niet zo dol op elkaars werk. Bernstein was zelfs uiterst kritisch over Copland, specifiek over zijn 'Derde symfonie'. Dat weerhield ze er niet van om elke zomer samen door te brengen in Tanglewood, waar het Boston Symfonieorkest gevestigd is.

Gustav Holst en Ralph Vaughan Williams

Holst en Vaughan Williams waren niet alleen hechte vrienden - ze waren ook elkaars meest kritische recensenten. In 1895 discussieerden de toen pas net 20-jarige Holst en de wat oudere Vaughan Williams over alles wat je maar kan bedenken: "from the lowest note of the double bassoon to the philosophy of Jude the Obscure". Ze eerden elkaar ook openbaar - Holst noemde Vaughan Williams zijn allerbeste vriend en Vaughan Williams noemde Holst zijn allergrootste inspiratiebron.

Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams en hun assistentes
Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams en hun assistentes
Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams en hun assistentes

Deel dit artikel