Het Koninklijk Concertgebouw Orkest bestond in 2013 125 jaar. In de serie 'Bloed, zweet en snaren. De mensen van het Koninklijk Concertgebouworkest' volgen we orkestleden op reis, tijdens repetities en bij audities en privé. 

Hoe combineer je een gezin met het orkestleven? 

Één van de vele stellen van het orkest  Annebeth en Hein bereiden  zichzelf en hun gezin voor op hun lange afwezigheid.Ondertussen neemt het nieuwe viooltalent van het orkest, Marc Daniel afscheid van zijn oude vrienden. De jongste telg van het orkest, die nog in zijn proefjaar zit, geniet met volle teugen van het leven.

afl. 1

Hoe bereid je je voor op een moeilijke solo? 

Het orkest gaat op tournee. Te beginnen met de hoofdstad van Armenie , Jerevan. Voor Marc Daniel, het nieuwe viooltalent, is dit één van zijn eerste reizen met dit wereldorkest. De piccolo van het orkest, Vincent Corvrint, bereidt zich ondertussen  in zijn hotelkamer op een moeilijke solo. Hij weet dat hij zich volledig moet concerteren wil het morgen goed gaan tijdens het concert.

afl. 2

Volg Dominic Seldis' zoektocht naar  een topinstrument

Het Concertgebouworkest reist verder richting Istanbul, waar ook koninklijk bezoek wordt verwacht. Thuis in Nederland is de contrabassist Dominic Seldis zijn zoektocht gestart naar een nieuw instrument. Hij mag een topinstrument uitzoeken van het orkest, maar dat is een hele opgave. Een instrument is uiterst individueel, het moet ook echt klikken tussen beiden. Hij begint zijn zoektocht in Nederland, maar al snel zal het hem naar alle uithoeken van de wereld leiden.

afl. 3

Loop mee met chef-dirigent Mariss Janssons 

We betreden de wereld van het proefspelen en we zien hoe de veeleisende chef-dirigent Mariss Janssons in Amsterdam arriveert voor een belangrijk concert.

afl. 4

Musiceren is topsport

In Amsterdam maken we kennis met de medisch adviseur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij begeleidt de musici zo goed mogelijk. Want een dwarsfluit of viool bespelen onder hoge prestatiedruk, vormt een flinke belasting voor nek, schouders en rug. Musiceren is topsport!

afl. 5

Erop of eronder  

De  proeftijd van het jongste orkestlid Marc Daniel zit er bijna op. Tijdens een beoordelingsgesprek zal hij te horen krijgen of hij mag blijven. 

afl. 6
Deel dit artikel