Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is Vrij Spel. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 1 december 2018 was het de beurt aan celliste Maya Fridman. Voor Vrij Spel maakte ze een eigen versie van Pergolesi's prachtige 'Stabat Mater'.

Meer over Maya Fridman

De veelzijdige Russische celliste Maya Fridman (1989) studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en werd in 2013 uitgeroepen tot Beste Musicus tijdens de Grote Prijs van Nederland. Met haar soloprogramma’s werkt ze in op de emotie van het publiek en speelt ze grote werken uit de negentiende en twintigste eeuw, maar ze is ook gek op moderne stukken. Maya werkte eerder al samen met Jyoti Verhoeff, het Aeon Trio, het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. In 2018/2019 is ze finaliste bij de Dutch Classical Talent Award. De jury zei bij haar selectie dat ze ‘hypotiserend [is], [met] een prachtige présence, een mystica’.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag. 

Deel dit artikel