Vrijdag 18 oktober werd de NPO Radio 4 Hart & Ziel Week 2019 afgesloten met het spectaculaire Hart & Ziel Slotconcert. In TivoliVredenburg liet Collectief LUDWIG de grootste hits van Hart & Ziel - een lijst bestaande uit de 300 mooiste klassieke werken ooit geschreven - horen. De avond werd gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, die zelf ook nog even meespeelde.

Traditiegetrouw klinkt op de vrijdag van de Hart & Ziel Week de top 50 van de lijst. Tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert klonk 's avonds een compilatie van een paar muzikale hoogtepunten: van Bachs ‘Cellosuites’, Schuberts ‘Winterreise’ en Prokofjevs ‘Romeo en Julia’ tot ‘Blackbird’ van Paul McCartney en de ‘Moonlight Serenade’ van Glenn Miller. 

LUDWIG: Grensoverstijgende alleskunners

Het slotconcert werd gespeeld door Collectief LUDWIG. Dit vrije ensemble is niet in één woord te vatten - de musici wisselen met het grootste gemak tussen verschillende periodes, stijlen en achtergronden. Ze spelen instrumentale solostukken en werken voor kamerorkest, maar ook voor een grote symfonie met koor draaien ze hun hand niet om. Hierdoor is geen concert hetzelfde en is elke avond dat het collectief op het podium staat even avontuurlijk. LUDWIG werd tijdens de bijzondere avond bijgestaan door een selectie fantastische solisten: blokfluitiste Lucie Horsch, draailierspeelster Tobie Miller, toetsenist Laurens de Man en contrabassiste Sascha Witteveen. De koorpartijen werden gezongen door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor.

Ab Nieuwdorp

Het concert werd gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Hij praatte de avond aan elkaar en interviewde tussen de werken door de musici, maar daar bleef het niet bij: als verrassing kwam Ab ook nog even het podium op met zijn tuba en speelde hij mee met LUDWIG.

Deel dit artikel