Op de dag van de leraar, 5 oktober, worden leraren en leraressen een dag lang in het zonnetje gezet. Ook in de klassieke muziek komen de invloeden van belangrijke docenten nog steeds sterk naar voren in de hedendaagse muziek. Daarom lichten wij vandaag twee invloedrijke klassieke muziekonderwijzers uit: Leonard Bernstein en Nadia Boulanger.

Leonard Bernstein (1918-1990)

Leonard Bernstein is misschien wel het bekendste figuur uit de klassieke muziek van de 20e eeuw. Als componist blijft hij altijd verbonden aan zijn West Side Story, als dirigent heeft hij voor alle grote symfonieorkesten gestaan, zoals Het Concertgebouworkest, de Wiener Philharmoniker, de New York Philharmonic en nog vele andere. Hetgeen waar Bernstein zelf echter het meest trots op was, waren zijn prestaties als muziekdocent.

Bernstein kreeg het in zijn thuisland Amerika voor elkaar om op primetime-televisie een educatief programma over muziek te presenteren: Young People’s Concerts bij de omroep CBS. Dit programma is van 1958-1972 op televisie geweest en is in meer dan 40 landen uitgezonden. Kinderen en volwassen zaten aan de buis gekluisterd, terwijl Bernstein jonge muzikanten een podium bood en complexe materie uit de klassieke muziek duidelijk maakte voor kinderen. Zijn grootste gave was om zijn passie over muziek over te brengen op zijn publiek en om kinderen te enthousiasmeren.

Nadia Boulanger (1887-1979)

Nadia Boulanger werd geboren in een prominent muzikaal milieu, waarin beide ouders musici waren en waarin ook haar zusje Lili uitgroeide tot één van de bekendste vrouwelijke componisten aller tijden. Nadia was een multitalent: ze dirigeerde, speelde piano en orgel en was docente compositie aan verschillende conservatoria.

Nadia Boulanger en haar zusje Lili
Nadia Boulanger met haar zusje Lili
Nadia Boulanger en haar zusje Lili

Zelf studeerde ze compositie bij Gabriel Fauré aan het Conservatoire de Paris en na zijn dood volgde ze Fauré op als docent. In de jaren twintig en dertig bouwde ze in parijs haar reputatie als muziekpedagoog op en werd ze een graag geziene gast in het Parijse muziekleven. Ze werkte samen met grote componisten als Stravinsky (hij noemde haar ooit ‘de vrouw die alles hoort’), Ravel en Poulenc. Ze werd met name geroemd om haar auditieve talent en vertelde daar zelf over: ‘Ik denk in noten. Dat is geen kwaliteit, dat is een feit. Het kost me meer moeite om een krant te lezen dan een partituur.’ 

Haar lijst van leerlingen is imposant. Vanuit de hele wereld zochten studenten Compositie haar op in Parijs en ze heeft les gegeven aan Leonard Bernstein, Quincy Jones, Astor Piazzolla, Philip Glass, Burt Bacharach en vele andere grote namen.

In de podcastserie ‘Muziek is een vrouwelijk woord’ is er ook een aflevering gewijd aan Nadia Boulanger en haar zus Lili. Klik hier om deze podcast terug te luisteren.

Deel dit artikel