In het NPO Radio 4-programma Een Goedemorgen Met… hoor je elke zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander. Zaterdag 4 augustus 2018 was het de beurt aan violist Niek Baar, die twee uur lang zijn ultieme favoriete klassieke muziek liet horen.


Liefde voor vocaal

Het radioprogramma Een Goedemorgen Met... biedt elke week een bekende Nederlander de kans om zijn of haar ultieme radioprogramma samen te stellen. Voor Niek betekende dat vooral heel veel vocale muziek. “Ik ben een ongelooflijke liefhebber van zang, ook al ben ik zelf violist. Vooral bariton Matthias Goerne is één van mijn absolute favoriete artiesten. De manier waarop hij zingt en de woorden uitspreekt; hij stopt zoveel liefde in elk woord. Dat is iets waar ik heel graag naar luister.” Naast Matthias Goerne zette hij ook sopraan Jessye Norman, sopraan Kathleen Battle, mezzosopraan Anne-Sofie von Otter en zangeres Cristina Branco op het programma.

Aan tafel bij cellist Anner Bijlsma

Daarnaast zette Niek de spotlights op de vrij onbekende componist Antonin Reicha. Zijn ‘Kwintet voor cello en strijkkwartet' werd in de uitzending gedraaid met Anner Bijlsma op de cello. Bijlsma heeft als docent veel betekend voor Niek en zijn carrière. "De dingen die hij me heeft verteld en geleerd zijn heel belangrijk voor me geweest." Aan de keukentafel bij Bijlsma hoorde Niek voor het eerst het bijzondere kwintet. "Het was iets dat ik helemaal niet kende, maar heel graag wilde spelen." Het werk is zo onbekend, dat er geen partituur beschikbaar is. Niek luistert dan ook graag naar de bijzondere opname van Bijlsma.
 

Beluister Een Goedemorgen Met... Niek Baar

Wil je ook jong klassiek talent zoals Niek Baar ondersteunen? Word lid van AVROTROS Klassiek!

Deel dit artikel