De drie beste jonge pianisten van dit moment strijden zondag 10 februari 2019 om de hoofdprijs bij de Young Pianist Foundation Piano Competition. De drie finalisten moeten twee werken spelen: de wereldpremière van een nieuw werk van componist en pianist Thomas Beijer en het ‘Pianoconcert nr. 2’ van Frédéric Chopin. 

De Young Pianist Foundation is een Nederlandse stichting die aanstormend, Nederlands pianotalent ondersteunt. Ze werken mee aan het realiseren van concerten en cd-opnamen van de jong pianisten en vergroten daarmee hun kansen om als professioneel pianist aan de slag te aan. De stichting werd in 1999 opgericht door pianopedagoog Marcel Baudet. Het belangrijkste evenement dat ze organiseren is de YPF Piano Competition, die inmiddels zes keer heeft plaatsgevonden. Enkele winnaars waren Nino Gvetadze, Thomas Beijer en Ramon van Engelenhoven.

Grand Prix Youri Egorov 

Beschermheer van de Foundation is de Russisch-Nederlandse pianist Youri Egorov. De in 1988 overleden musicus had een geheel eigen wijze van spelen en interesseerde zich niet in een grootse carrière - hij ging graag zijn eigen weg. Dit gedachtegoed wordt gestimuleerd door de stichting. In 2013 werd de Grand Prix Youri Egorov ingesteld, een prijs die alleen wordt uitgereikt als de concourswinnaar volgens de professionele jury artistiek buitengewone internationale potentie bezit. In dat jaar werd de prijs niet toegekend, maar in 2015 wel: pianist Ramon van Engelenhoven was de eerste winnaar ooit. De prijs was een optreden met het Mariinski Orkest o.l.v. Valeri Gergiev in Sint-Petersburg. Ook in 2019 biedt Gergiev de bijzondere prijs aan.

clock update 28 jan 2019, 11:53
Update winactie

De actie is gesloten en de winnaars zijn op de hoogte gesteld. Hartelijk bedankt voor je deelname!

Winactie

De YPF geeft 5x2 leden van AVROTROS Klassiek de kans om op zondag 10 februari 2019 bij de grote finale aanwezig te zijn. De finale is om 14:00 uur in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Wie er die dag spelen, is nog onbekend: de kandidaten (onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën) spelen t/m 9 februari 2019 de voorrondes. Het is dus een verrassing wie er op het podium staan, maar één ding is wel zeker: ze zijn sowieso steengoed. Wil je dit niet missen? Vul dan het onderstaande prijsvraagformulier in en maak kans. De prijsvraag loopt tot maandag 28 januari 2019.

De inzendingen worden gecontroleerd op het lidmaatschap. Ben je nog geen lid van AVROTROS Klassiek? Voor maar €7,50 per jaar ondersteun je jong klassiek talent, ontvang je unieke cd's van het talentprogramma en geniet je van unieke acties en kortingen. Lees meer over het lidmaatschap.

Deel dit artikel